A Bussay pincészet borai már méltattam ezen keretek közt. Egy egészen különleges, régi magyar fajta bora került a poharamba Bussay Dóri keze alól.
A fajtát a Szentesi József hozta vissza a magyar borplatformra. A budaörsi borász úttörőmunkája nyomán több magyar pince is telepített Csókát, (pl. Ráspi, Vylyan, Gere, Orsolya, Szászi) de többen már fel is adták a próbálkozást.
A Bussay Pince Csókaszőlője 500 literes hordóban erjedt, szelektált élesztők használata nélkül.
Illatában a piros bogyósok viszik a prímet, mint a piros ribizli, szamóca, cigánymeggy, de kék virágok és némi földesség is felfedezhető.
Élénk, de nem túlzó savú bor, közepes testtel, közepes alkoholtartalommal. A tanninok selymesek, érettek, elegánsak. Kiváló szerkezetű, egyensúlyos bor, sok gyümölccsel, mentával, gyógynövényekkel. Struktúrája arányos, szép és megnyerő. Még fiatal, némi palackérés növeli a potenciált. 6,5 pont (4500 Ft)