Heimann keresztmetszet

2017. május 15.

20170406_215148.jpg

Heimann Pince
Legutóbbi Heimann kóstolónk érdekessége volt, hogy két-két kadarkát és kékfrankost is egymás mellett tudtunk kóstolni, amelyek után nem maradhatott el a kötelező bikavér és a Barbár sem.


Mamma Róza 2016
Pinot noir, merlot, kadarka, kékfrankos, syrah fajták házasítása. Nagyon intenzív illatában narancshéj, málna, sárgadinnye, szamóca jelenik meg. A kerekebb, szélesebb rosé stílust képviseli, aminek én kifejezetten örülök. Nem zavar a pici maradékcukor sem, mert szép savak vannak mellette. 6 pont (1850 Ft)

Kadarka 2015
A birtokon folyó kadarka fajtakísérlet-fajtavizsgálat termését házasították az Iván-völgyi ültetvény termésével. Nagy ászokhordóban töltött 5 hónapot. Az egész bort a sok-sok gyümölcs határozza meg, kiegészítve némi kadarkás fűszerességgel. Könnyed, elegáns, nem hivalkodó bor. Kifejezetten tetszik az egyensúlya. 6 pont (2790 Ft)

Kadarka Céh-kereszt 2015
A Céh Kereszt körül lévő ültetvények 2015-ben hozták első termésüket. Az új klónok mindegyikéből dolgoztunk fel külön, legalább 500 literes egységekben. A végső összeállításba a P111, P115, P131 és P147 klónok kerültek be, ⅔ részben 500 literes, első töltésű Kádár Hungary ászokhordókból.
Az előző kadarkához képest komplexebb anyag. Már illatában is felfedezhető a hordófűszerek nem tolakodó, kiegészítő hatása. Tömörebb, sokrétűbb bor, hosszabb utóízzel. Az alkohol és a hordókarakter határozottabban jelen van. A piros bogyósok és az édes fűszerek játsszák a fő szerepet. 7 pont (3950 Ft)

Kékfrankos 2015
A pince alap kékfrankosa, amelybe a saját szőlő mellett felvásárolt is került. Acélban és fakádban erjedt, majd nagy hordókban pihent. A könnyed, gyümölcsös kékfrankos tipikus esetével találkozunk: meggy, cseresznye, piros ribizli, bors jellemzi. Kóstolva feszes szerkezetű, gyümölcshangsúlyos bort kapunk. Nincs túláradó karakter, ami kiemelkedne. 6 pont (1890 Ft)

Kékfrankos Alte-Reben 2014
Hogy a szőlészetileg nagyon nehéz évjáratból is lehetett jó vöröset készíteni, arra már láttunk példákat. Ide sorakozik fel ez a kékfrankos is. Mi kellett hozzá? A Baranya-völgyi ültetvény 1969-es telepítésű. Radikális hozamkorlátozás és válogatás. Kifinomult borászati munka: betonkádban erjedt, majd 18 hónapon keresztül 10 hl-es tölgyhordó lakója volt, végül a szekszárdi palackba került.
Illatában le sem tagadhatná a hordó hatását: sonka, kávébab, étcsoki, vanília, szegfűszeg, toast. Mindezeket erdei gyümölcsök egészítik ki. Kóstolva lendületes, de nem túlzó savakat mutat, visszafogott alkohollal és a közepesnél nem nagyobb testtel. Egyensúlyos bor, hosszú lecsengéssel. Szép! 6,5 pont (4250 Ft)

Bikavér 2014
Ahogy az Szekszárdon elvárt, a kékfrankos (49%, Baranya-völgy és Bati kereszt) és a kadarka (3%, Céh Kereszt-dűlő) alkotja a bikavér vázát, amelyet cabernet franc (28%), merlot (13%) és sagrantino (7%) díszít. A fajtákat külön erjesztették betonkádban, tartályban, vagy fakádban. Természetesen szekszárdi palackban látható.
Lassan nyíló illat, de mozgatással fanyar gyümölcsök, toast, füstösség és némi fűszeresség csalogatható elő belőle. Kóstolva is egy könnyedebb borstílus bontakozik ki előttünk. Semmi sem túlzó benne. Könnyen iható, gyümölcsös bor, közepes hosszal. 6 pont (4450 Ft)

Barbár 2013
A pince csúcsházasítása 2013-ban: 30% cabernet franc, 30% merlot, 23% tannat, 16% kékfrankos.  
Nagyon intenzív és lehengerlő illattal támad: kakaó, étcsoki, cassis, áfonya, toast, szilva, szeder, szegfűbors, vanília. Megkóstolva is komoly izmokkal találkozhatunk. Nagy test, magas alkohol, krémes tanninok és nagyon hosszú utóíz. Mindene nagy, szinte édes érzetet kapunk. Mindenhol jelen van a szájban. Hatalmas érlelési potenciál van benne. 7 pont (7950 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4312495853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása