Bourbon pillanatok

2017. november 23.

Az amerikai whiskey alapjait, nem meglepő módon, a skót és ír bevándorlók rakták le. Kezdetben szakaszos lepárlással készült a whiskey, majd az oszlopos lepárló terjedt el. A Bourbon további jellegzetessége, hogy minimum felerészt kukoricából kell készülnie és az érlelés nagyon intenzíven kiégett hordóban történik. Ennek köszönhetően a Bourbon édesebb, selymesebb ital, mint a Scotch.

Következzék néhány klasszikus Bourbon.

 makers.jpg

Maker’s Mark
A Maker’s Mark története 1953-bna kezdődött, amikor T. William "Bill" Samuels Sr megvásárolta a Burks' lepárlót, a Kentucky állam-beli Lorettoban. 1958-ban jelent meg az első whiskeyje a piacon, az azóta védjegyévé vált vörös viaszos zárással. A lepárló ma a Suntory tulajdona. A tétel cefréjének összetétele 70% kukorica, 16% vörös téli búza, 14% árpamaláta, amely azért különleges, mert csak csak ők használnak búzát a cefrézéshez.
Édes fűszerek, pörkölt fa, vanília, karamell az illatban. Édes, krémes textúrájú, aszalt gyümölcsökkel, vaníliával, karácsonyi süteményekkel. Az alkohol határozottan jelen van és tüzes. Hosszú lecsengés. 6,5 pont 8990 Ft

Maker’s Mark 46
Az alaptételhez képest hosszabb érlelési időről beszélhetünk, valamint egy kis hordó-trükközésről: keményített francia tölgy dongákat tartalmaznak a hordók.
Édes fűszerek, toast, vanília, karamell, vanília, tölgy, juharszirup, aszalt sárgabarack vonul végig az italon. Az alkohol külön életet él, pedig „csak” 47%-os, mégsem simult a testbe. 6,5 pont 11390 Ft

 

bufff.jpg

Buffalo Trace
200 éve kezdte meg működését, a Buffalo Trace Distillery, amely mára Amerika egyik legöregebb lepárlójává vált. A szesztilalom időszaka alatt gyógyászati célra főztek alkoholt, amely az életben maradást jelentette.
Tölgyesség, édes fűszeresség, herbák, provanszi fűszerek az illatban. Szépen integrálódott alkohol, kakaó, mentol, krémes textúra, intenzív aromavilág. Tölgyes, karácsonyi fűszeres jegyek. Hosszú, elegáns finis. 7 pont (9390 Ft)

Eagle Rare 10 Years
Az Eagle Rare 10 éves Bourbon is a Buffalo Trace Distillery terméke.
Herbák, provanszi fűszerek, mogyoróvaj, az édes fűszerek diszkréten bontakoznak ki. Selymes, tökéletesen integrálódott alkohol. Diós, mandulás, grillázsos jegyek, mazsolával, dohánylevéllel, vaníliával. Elegáns ital, nagyon hosszú lecsengéssel. 8,5 pont (16990 Ft)

 

20171120_070733_001.jpg 

Jack Daniel’s Gentleman Jack
Jack Daniel 1866-ban alapította saját lepárlóját, ahol ő maga főzte az italokat. Ma már a 7-ik „generáció” főzi a whiskeyt. A lepárló bázisa a Lynchburg természetes forrása, ami nem más, mint a körülbelül 2 km mélységből jövő, mészkövön átszűrődő forrásvíz. Saját kádárüzemmel rendelkeznek.
Juharból készítik a saját faszenüket, amelynek 3 méter magas tornyán keresztül szűrik whiskey-jüket kb 5-7 napon keresztül. A Gentleman Jack esetében tovább finomítják a faszenes szűrést. Duplán engedik át a whiskeyt a tornyon, ezáltal az ital egyedülállóan selymes és különlegesen tiszta testet kap.
Közepesen intenzív, tiszta, kifinomult illatában tölgyesség, enyhe füstösség, szivar, vanília és karamell. Száraz korty, füstös, fanyar ízvilágú ital. Markáns, férfias tétel, hosszú lecsengéssel. 7 pont (9390 Ft)

 

20171120_070823_001.jpg

Hudson Baby Bourbon
A Tuthilltown Spirits Farm Distillery New York állam első lepárlója, 2003-as alapítással. Mára már annyira kinőtték magukat, hogy világhírű whiskey-ket, gineket és likőröket is készítenek.
Whiskey-jük 100%-ban New York államban termett kukoricából készül, 46%-os alkoholtartalommal.
Nagyon különleges az érlelés, hiszen kishordókat használnak, amelyek mellett hangfalakból
egy bizonyos frekvencián basszus hangot nyomnak, ami által a hordók és a bennük lévő párlat rezegni kezd. A rezgés hatására az ital különböző íz illetve illatanyagokat old ki a fából sokkal kevesebb idő alatt, mintha csak hagynánk a párlatunkat nyugodtan ücsörögni a hordóban.
Vanília, édes fűszerek, pattogatott kukorica. Szárító korty, provanszi fűszerekkel, herbákkal, dohány ízével. Szépen integrálódott alkohollal. Egyensúlyos, markáns korty, mély ízekkel. Kellemes, gazdag lecsengés. 8 pont (27990 Ft)

 

bulliet.jpg

Bulleit Bourbon
1987-ben Thomas E. Bulleit Jr. újraélesztette a régi családi bourbon receptet és a családi lepárlót, amely 1830 és 1860 között működött.
Cefréjében szintén kukorica, rozs és árpamaláta kap szerepet.
Keleti fűszerek, szegfűszeg, fahéj, fehér bors, dohány, tölgyesség jelenik meg az illatában. Krémes, behízelgő textúra, mégis száraz lecsengéssel. Karakteres ital, amely emlékezetes élményt nyújt. 8 pont (8990 Ft)

 Bulleit Rye
Egy straight 95% rye mash (rozs cefre) whiskey, ami a maradék 5%-ban malátázott árpát tartalmaz. A keverék 4 és 7 év közötti párlatokat tartalmaz és 45%-os alkoholtartalommal kerül palackozásra.
Kukorica, fűszerek, rozsos, tölgyesség, herbák, citrusok, méhviasz elegye az illatban. Selymes, krémes érintés. Az édes fűszerek és a tölgyesség, füstösség jó arányban jelenik meg. Egyszerre szárító és mégis édes fűszerekben gazdag lecsengés. Elegáns ital. 9 pont (10990 Ft)

 

Hamarosan következik a folytatás!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8513300065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szánmonoxid 2017.11.24. 13:40:40

Hogy én is pontozzak:
Ötlet: 1 pont.
Helyesírás: 0 pont.

pelinkovac 2017.11.24. 14:33:09

Ezek voltak otthon a polcon? Nagyon gyenge kínálat, nagyon gyenge bejegyzés.

akrosztikon 2017.11.24. 15:50:53

Azok a részek érdekesek voltak, ahol a posztoló a különböző whiskeyk hátteréről és elkészítései módjáról írt. Viszont azon, ahogy a kóstolás után jellemzi az italokat, szégyen, nem szégyen, felnőtt ember létemre becsokiztam.

Kedvenc mondatom az egész posztban: "Az alkohol határozottan jelen van és tüzes" - Ember, mire számítottál, ha whiskeyt iszol, aminek kb. a fele alkohol?

O.Ádám 2017.11.28. 13:01:41

@akrosztikon: Az a magyarázat, hogy amikor italoknál az „alkohol jelenlétéről” vagy „alkoholos jellegről” van szó, akkor általában nem magáról az alkoholról (etanolról) van szó. Az etanolnak nagyon jellegzetes, de könnyen elfedhető vodkaillata, -íze és -érzete van. Ezt a legtöbb italban nem érezni, mert elnyomják (többek közt) a sokkal erősebb ízű-illatú, harapós, olajos vagy más érzetű erjedési kongenerek, és ezek döntik el, hogy milyen jellegű és erősségű „alkoholos” érzete lesz egy italnak. Ezért lehetséges, hogy az egyik whisky akár 40 fokon is erősen „alkoholos” érzetű, miközben egy másikban esetleg 55 fokon sem ez a meghatározó.
Persze, minden rövidben érezni az etanolt is olyan formában, hogy „fűt” és valamennyire „szárít”, de ha a whisky ízében-érzetében külön felismerhető az etanol, azt én pl. csak hibaként tudom értékelni. Egyébként ez elég ritka is, a Maker's -nél sem erről van szó.
süti beállítások módosítása