Champagne kóstoló a KKK keretében: Forget-Brimont Ház

2014. szeptember 03.

IMG_0925.JPG

Hétről hétre minőségi italokat kóstolunk egy illusztris társasággal a Nappali Kávézóban. A közelmúltban egy kevésbé ismert Champagne ház került terítékre, melyet egy francia barátunk importál. Lássuk!


A rendkívül környezettudatosan szőlőt művelő Forget-Brimont Ház 18 hektáron gazdálkodik a Montagne de Reims melletti dűlőkben.

Blanc de blanc, brut, Grand Cru
Világos szalmasárga szín, közepes felhabzás.  Illatában keksz, briós, mogyoró, pörkölési aromák dominálnak, amit szépen egészítenek ki a citrusok és a zöldalma. Kevés animalitás is megjelenik.
Közepes test, élénk savak és krémes habzás jellemzi a kortyot. Vezető íz jegyei az érlelésből és autolízisből származnak: pirítós, keksz, mogyoró és élesztősség. Csonthéjasok és némi mineralitás teszik gazdaggá. Elegáns, kiváló szerkezetű tétel, hosszú lecsengéssel. (8 pont)

Brut, Premier Cru
Világos szalmasárga szín, közepes felhabzás.  Illatában a gyümölcsök hódítanak, mint az őszibarack, körte, zöldalma. Épp csak elegáns kiegészítő az élesztősség és a briós illata.
Élénk savak, közepes test és alkohol jellemzi a kortyot. Ízében is a gyümölcsök dominálnak, melyet elegánsan egészít ki az élesztő és a keksz. Gazdag utóíz, de komplexitásban nem éri el a Grand Cru szintjét.  (7,5 pont)

Demi-sec, Premier Cru
Világos szalmasárga szín, visszafogott felhabzás.  A gyümölcsökkel (zöldalma, körtes, őszibarack) operáló illatvilágban csak felsejlik az élesztősség.
Ízében a maradékcukor nem bántó, de az igazi pezsgőfanatikusok számára furcsa lehet. Sok gyümölcs jellemzi a kortyot. Nagyon könnyen szerethető ízvilág és cukortartalom.  (6 pont)

Rosé, Brut, Premier Cru
Hagymahéj színnel és közepes habzással érkezik a poharunkba. Visszafogott illatában felsejlik az eperlekvár és az élesztősség.
A korty egyensúlyos a magas savak ellenére. Az eper és a keksz itt is vezető jegy. Kicsit fáradt benyomást kelt, nem maradandó élmény. (4,5 pont)

Rosé, Brut, Grand Cru
Világos hagymahéj szín. Visszafogott, mégis nagyon elegáns eperillat, amit málna, puncs, és nagyon finom élesztősség tesz izgalmassá.
A krémes habzású korty gyümölcsökben gazdag. Élénk savak, visszafogott alkohol és közepes test jellemzi. Kiváló arányokkal rendelkező emlékezetes bor, elegáns utóízzel. (8 pont)

Grand Rosé
Hagymahéj szín. Behízelgő illat, amelyet az eper, piros ribizli vezet és az élesztő egészít ki.
Ízében némi maradékcukor egyensúlyoz a kissé karcos, rusztikus savakkal. Eleganciában nem éri el a korábbi rosék szintjét. (5 pont)

IMG_0922.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr16661313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása