Murphy-Goode a legkedvesebb sonomai pincém

2015. június 11.

img_2508.JPG

Sajnos már a régmúlt ködébe vész, de 2001-ben egy szüreti időszakot Kaliforniában töltöttem, egyfajta szakmai gyakorlatként. A Sonoma megyei, közelebbről geyserville-i Murphy-Goode borászat volt a szakmai műhely. Három jó barát alapította a pincét 1985-ben, amely ma már David Ready Jr. szakmai vezetése alatt áll, aki 2001-ben lett a pince borásza.


Fumé, Sauvignon blanc 2012 North Coast
Egyharmad arányban hordóban készült tétel, amely fűszer mennyiségben semillont is tartalmaz.
Közepesen intenzív illatában a trópusi gyümölcsök uralkodnak, amiket sárga alma, és citrusok egészítenek ki. Némi levegőztetés után megjelennek a vegetális szovinyonos jegyek is. Egyensúlyos, kedve bor, jó arányokkal. Kissé rövid a lecsengés.

Chardonnay 2013, California
A szőlő származási helyei: 64% Santa Barbara, 23% Mendocino, 10% Lake County, 3% Arroyo Seco. A tétel ötöde volt barrikban.
Intenzív, hamisítatlan kaliforniai illatában vajas pirítós, mogyoró, mandula és trópusi gyümölcsök fedezhetők fel. Érett alapanyagból készült, amit a test és a magas alkohol mutat. A savak megfelelően tartják a szerkezetet. Közepesen hosszú lecsengésű, szép bor.

Pinot noir 2013 California
Kalifornia hűvösebbnek számító régióiból származó szőlőket használtak fel., amit aztán francia és amerikai újhordóban érleltek. A klasszikus pinot-s jegyek közül az erdei gyümölcsök és a nedves erdő illatait közvetíti a bor. Ízében édes fűszerek, nedves föld, érett gyümölcsök. Kifejezetten alacsony sav, kevés tannin érezhető, amely miatt puha, lágy, sima, gömbölyű, de kissé unalmas is egyben.

img_2502.JPG


Merlot 2012 California
3%-ban kabszavval fűszerezték meg a merlot, ami 7 hónapot volt kishordóban (francia-amerikai egyaránt). Illatában a fekete ribizli, aszalt szilva mellett a hordó dominál (csoki, kávé, fa, füst). Határozott, rágós tanninok, édes fűszerek, visszafogott sav és nagy test jelentkezik szájban. Hosszú lecsengés, magas alkoholérzettel.

Merlot 2011
A hordó fűszerek vezetik az illatot, ami mögül az aszalt szilva, áfonya, fekete cseresznye próbál kiszólni. Tapadós tannin, nagy test és visszafogottabb alkohol jellemzi. Nem éri el minőségben a 2012-es szintjét.

Liar’s Dice 2011 Sonoma
93% zinfandel, 7% petite sirah alkotja a bort a Dry Creek és az Alexander Völgy gyümölcséből. Egy dobókocka játékról lett elnevezve, amely nagyon népszerű a tulajdonosok közt (és persze ismert amerikában). Palackozás előtt egy évet töltött fele amerikai, fele francia hordóban, amelyeknek csak 12% volt új. Intenzív, buja, tömény illatát az érett édes gyümölcsök, ánizs, szegfűszeg, bors, fekete cseresznye vezetik. Érett, puha tannin, megfelelő arányokkal rendelkező bor. Jól csúszik. Hossz utóíz.

Liar’s Dice 2010 Sonoma
Édes erdei bogyós gyümölcsök és a hordó vaníliás, szegfűszeges jegyei jelennek meg az illatban. Koncentrált, sokrétű bor, kiváló textúrával, érett tanninokkal, integrálódott alkohollal. Komoly anyag!

img_2498.JPG
Cabernet sauvignon 2012 California
A fő fajtát 10%-ban petit verdot és 4%-ban merlot egészít ki. A fajtajegyeket tankönyvi módon hozza az illat: cassis, szilva, ánizs, mentol, áfonya. tömény, koncentrált, buja bor. Érett, bársonyos tanninszerkezet, magas alkohol, nagy test jellemzi. A tömény borok kedvelőinek. Nagy érlelési potenciállal rendelkezik.

Zinfandel 2012 Alexander Valley
Áradó illat, amit a fekete bogyósok, ánizs, fűszerraktár, szantál és szegfűszeg jegyez. Kifejezetten kedve korty, érett, puha tanninok, elegáns hordóhasználat. Jó inni ezt a behízelgő bort.

Tekintettel arra, hogy a rendezvényen sok egyéb bort is kóstoltam, ezért nem pontoztam a Murphy-Goode tételeket. Összességében kifejezetten jó borok voltak annak ellenére, hogy az alapsort vonultatták fel ( a Liar’s Dice kivételével). Tipikusan kaliforniai borok voltak, kissé magas alkohollal, határozott, de már nem túlzó faérzettel, tömény szerkezettel, hosszú lecsengéssel. Az hogy a lila színt használják a címkéhez, számomra külön öröm!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr147533486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása