Beőthy János - Pinot tanulmányok

2015. október 29.

csobanc.jpg

Beőthy Jánosról a Csobánci Piedonéról már többször is posztoltam, például itt. Megragadta a fantáziámat, ahogy ő megfogalmazza az egyik legkülönlegesebb és legérzékenyebb szőlőfajtát, a pinot noirt. Szerencsém volt egy vertikálishoz.

Íme:

Beőthy Pinot noir 2011
Visszafogott illat, de nagyon természetes, minden mesterkéltség nélkül. Szilva, hecsedli, fekete cseresznye, gomba, föld.
Arányos bor, lendületes savakkal. Tartalmas, de nem nehézkes bor, amely kissé rusztikusnak hat: rakoncátlan, vibráló. Sok fűszer és gyümölcs határozza meg az íz képet. Azt várom tőle, hogy idővel lesimul, még elegánsabb lesz. Most 6 pont.

Beőthy Pinot noir 2010 magnum
Világos piros színvilág. Fanyar gyümölcsök sora. Kissé magas illószintet érzek, ami még nem feltétlenül zavaró, tolerancia kérdése.
Az ízében a fanyar gyümölcsök dominálnak, meggy, piros ribizli és cseresznye. Semmiből nem túlzó, egyensúlyos bor. Közepes hossz. 5 pont.

Beőthy Pinot noir 2009 magnum
Buja, gazdag illat, túlérett erdei gyümölcsöket vonultat fel (szilva, cseresznye, áfonya), amit bors, szegfűszeg, kakaóbab egészít ki. Kiváló textúrájú bor, izgalmas savakkal, selymes tanninnal, visszafogott alkohollal. Arányos bor, hosszú lecsengéssel. 6,5 pont

Beőthy Pinot noir grande 2011
Sokrétű, mély illat: érett piros gyümölcsök, föld, avar, hecsedli, szilva. A korty koncentrált, tömény, vastag, de nem nehézkes és tömény. Ízben sok fűszer érezhető az illatban megismert karakterek mellett. Vibráló, komoly anyag, emlékezetes lecsengéssel. 7 pont.

Beőthy Pinot noir Várkút 2011
Téglavörös színű, nagyon visszafogott illattal nyit. Levegőztetés után bontakozik ki a gazdagsága: fűszerkosár, szegfűszeg, vanília, cseresznye, meggy, hecsedli. Idővel illóra utaló jegyeket vélek felfedezni, de az összképet akkor, abban a pohárban alig rontotta.
A szájban egyensúlyos bor, lendületes savakkal, izgalmas édes fűszerekkel és érett erdei gyümölcsökkel. Mineralitás és földes jegyek a háttérben. Gazdag, de nem sok. Hosszan a szájban maradó élmény. 7 pont. Kár az illó érzetért. Talán palackvariáció.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr838030976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása