Tokaji sor a Holdvölgy Pincétől

2016. március 04.

hv_logo_webshop.png

A Holdvölgy Pince tulajdonosa, Demko Pascal, akinek az édesapja mezőzombori, azaz hegyaljai születésű. Édesanyja egyik születésnapjára egy kis parcellával lepte meg a Dorgó-dűlőben. Ma már huszonöt hektár a birtokméret; az ültetvények hét dűlőben találhatóak: a Holdvölgyben, az Úrágyában, a Királyban, a Betsekben, a Kakasban, a Nyúlászóban és a Dorgóban.

20160301_135701_1.jpg

Tokaji Vision Cuvée 2013
Furmint 65% hárslevelű 25% kabar 10% fajták alkotják a bort.
A kabar 10%-a hordóban erjedt, tartályban érlelődött. A furmint 65%-a tartályban erjedt, 2/3 rész hordóban, 1/3 rész tartályban érlelődött. A hárslevelű 25%-a tartályban erjedt, 50%-a hordóban, 50%-a tartályban érlelődött. A Holdvölgy, Nyúlászó, Becsek dűlők termése.
Közepesen intenzív illatában körte, sárga alma, citrusok sora, pörkölt mogyoró, ásványok.
Penge savak, sós tűzkövesség, közepes test és alkohol a szájban. Letisztult, lendületes, jól elkészített bor. Közepes finis. 6 pont

Tokaji Furmint 2012, Meditation
1 év hordó+3 év palackban
Pici szappanosság, pörkölt magvak, trópusi gyümölcsök és tűzkő.
Pici cukor, kerek, krémes szerkezet. Komoly savak és sósság. Sok fehér húsú gyümölcs. Tiszta ízű, lendületes bor. 6 pont

Tokaji Furmint 2009 Meditation
Illatában már nem alig van friss jegy, inkább megbarnult sárga alma, körtekompót, puncs. Oxidációra utaló jegyek.
Kerek, krémes bor, határozott savakkal. Érett fehér húsúak sora és tűzkövesség a szájban, valamint mogyoróvaj. Túl a csúcsán. 5,5 pont

Tokaji Hárslevelű, 2012 Betsek dűlő. Expression
Elegáns illat: fehér virágok, körte, birs, trópusi gyümölcsök, virágpor.
Krémes, elegáns, egyensúlyos bor, lendületes savakkal, közepes plusz testtel. Az ásványok szinte sós tengervíz érzetet adnak.. Vanília, kókusz, trópusi gyümölcsök adják az aromavilág gerincét. Szép bor, a fajta és a termőhely minden szépségével! 7 pont

Tokaji Hárslevelű, 2009. Expression. Betsek dűlő
Citrusok, zöld alma, tűzkő, mogyoró, szezámmag az illatban.
Krémes, határozott savú bor. Tűzkő, vanília, fehérbors, pirított napraforgómag. A gyümölcsök most a háttérbe szorultak, inkább a sós, tűzköves termőhelyről szól a bor. 6 pont

 

20160301_140109.jpg

Tokaji Szamorodni, Eloquence, 2007
105 gramm cukor. Furmint és hárslevelű alkotja.
Trópusi és aszalt gyümölcsök, sok mézes jegy, virágpor, méhviasz, füge, sárgadinnye.
Krémes szerkezetű bor, kissé melegítő alkohollal. Széles, vastag és sokrétű. Több sav még lendületesebb kortyot eredményezne. Trópusi gyümölcsök és méhviasz az ízben is. Hosszú lecsengés. Kiváló! 7 pont

Tokaji Szamorodni, 2007. Intuition N1. Zéta
Mélyebb illatvilág, diós, pörkölt magvas, pici dohányos illat, datolya, füge, aszalt gyümölcsök sora.
Kerek, krémes, kiváló textúra. A savaknak köszönhetően magas szintű az egyensúly. Sok datolya, füge, aszalt gyümölcsök és vanília, fahéj, dohány, szerecsendió, szegfűszeg. Kevesebb gyümölcs, több tercier aroma jellemzi. Elegáns és hosszú finis. 7,5 pont

Tokaji Sárgamuskotály 2012, késői szüret. Exaltation
116 gramm cukor.
Nagyon fajtajelleges illat: sok trópusi gyümölcs, licsi, mangó, szőlő, körtebefőtt, biralmasajt.
Nagyon lágy, széles, vastag. Az alacsony sav miatt túl édes az összbenyomás. Nagyon populáris bor. 6 pont
Tokaji Signature. Késői szüretelésű birtokbor 2007
Nagyon elegáns és gazdag illat árad a pohárból, datolya, füge, aszalt gyümölcsök sora, némi botritisszel.
Gazdag, tömör és kiváló szerkezetű. A savak is szépen tartják a bort, ami szinte könnyed irányba tereli. Nagyon komoly, elegáns bor igen széles ízpalettával. Hosszú lecsengéssel. 8,5 pont

Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2007, Culture
Nagyon egyben lévő illat, nehezen bogozható. Komplex, elegáns és tömör. Gyümölcsök, botritisz, hordófűszerek, mentolosság, mézes, virágporos jegyek nagy felvonulása. Mindezek a kortyban is folytatódnak. Kiváló szerkezetű, nagyon komoly bor, végtelen lecsengéssel. 8,5 pont

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006, Culture
Kicsit lassabban nyíló illat, de megéri várni rá: gyógynövények, botritisz, méz, friss dohány, datolya, mangó, méhviasz, cognac, vanília, fahéj. Elegáns és mély.
Tömör, vastag, olajos, krémes textúrájú. A savak szépen ellensúlyozzák a cukrot. Pemetefű cukorka, méz, virágpor, fahéj, narancshéj, mangó, aszalt sárgabarack, vanília, datolya, karácsonyi sütemények jegyei. Nem annyira áradó, mint az előző, de megfontolt és erőteljes. Maradandó élmény. 8,5 pont

Köszönjük Jójárt Gergőnek a bemutatót.

A céglogót a weboldalukról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr408442834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása