Gál Tibor Pincészete, Egri Viognier 2006

2016. március 12.

20160310_172725.jpg

A Gál Tibor Pincészet felől újra jó hírek érkeznek, néhány hányattatott év után. Néhai Gál Tibornak köszönhetjük, hogy Magyarországra került a viognier szőlőfajta. Mindent elsöprő hódításról nem beszélhetünk, talán 4-5 termelő foglalkozik ezzel a Rhône-völgyi szőlőfajtával. Őshazájának Dalmáciát tekintik a szakemberek, onnan jutott el Franciaországba és ma már a rhône-it tekintjük benchmarknak. Testes bor, amely virágos, zamatos, aromás, inkább frissebb fogyasztásra való, mint hosszú érlelésre.

Ennek talán ellent mond a  Pajados dűlő, közel 10 éves termése.
Illatában virágok, vilmoskörte, joghurt, kompót, őszibarack, birsalmasajt. Gazdag és buja.
Tömör, olajos mozgású, de kissé lustuló bor. A szájban sok gyümölcs, pici fanyarság és kesernye. Kissé rövid lecsengés. 10 évesen is tartanak az egri savak, de tompult a lendülete. Átbillent a csúcsán, de még élvezhető. 6 pont

20160310_172805.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr328465610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2016.03.14. 12:24:03

Sok gyümölcs, virágok, minden? Egészen olyan, mintha primer jegyek lennének mindenfelé, a tercierek meg még elő sem bújtak. Ha ez így van, akkor nem semmi ez a bor!

abormegen 2016.03.16. 16:14:02

@Szten00: Érdemes megkóstolni! Érdekes, hogy a gyümölcsös aromák mennyire megmaradtak. Az idő múlása azon látszik, hogy lustul és illanóban a feszessége.