Hermitage tanulmányok - Cave de Tain

2016. április 01.

Cave de Tain
A birtokot Louis Gambert de Loche alapította 1933-ban Hermitage régióban. Mára, 1000 hektárt művelve, Észak-Rhône legnagyobb termelője. Szövetkezeti formában gazdálkodnak ezen a hatalmas területen, 300 szőlőtermelő alkotja a tulajdonosi kört. A Rhône borvidék 5 legizgalmasabb appellációjában művelnek szőlőt: Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Cornas és Saint-Péray.
2007 óta a fenntartható fejlődést szem előtt tartva gazdálkodnak. 2011-ben jelentek meg az első organikus boraik.
Az idei VinCE rendezvényen kóstolható volt néhány boruk, de az idei Proweinen sokkal szélesebb képet kaptam a pincéről.
Az Hermitage borrégió Észak- Rhône leghíresebb appellációja, amely mindösszesen 132 hektár, három település határában. A minőség kulcsát a gránit alapkőzet és rajta kialakult változatos talajréteg adja, valamint a déli fekvésű, meredek teraszok. A Cave de Tain 21 hektárral rendelkezik a borvidéken.

Íme a borsor:

20160313_122915.jpg
Hermitage 2012 Au coeur des Siécles
100 évnél idősebb marsanne szőlőfajtából készült fehér Hermitage. Egy ilyen korú szőlőnél már nincs szükség hozamkorlátozásra: nagyon koncentrált és tömör anyagot tud adni. Francia hordóban erjedt és finom seprőn érlelődött.
Izgalmas és könnyen szerethető illatában mandula, mogyoró, dió, vanília, fehér virágok, érett őszibarack, körte és ásványok. Elegáns, krémes, arányos korty. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával (mandula, grillázs, vanília). Az ásványok szinte sós érzetet keltenek. Tartalmas és vastag bor. 7,5 pont

 

20160313_130347.jpg
Hermitage 2010
Gránit altalajon képződött talajréteg található a meredek teraszokon. Acéltartályban erjedt, majd 18 hónapig francia hordóban pihent, ahol az almasavat is lebontották.
Az illatban megjelenő animalitás nem túl kedves, de némi mozgatással erdei gyümölcsök, őszi erdő, gomba próbálja háttérbe szorítani. A szájban rakoncátlan tanninok táncolnak, amely árnyékot vet a jó dolgokra.  Jó savak és szépen integrálódott alkohol jellemzi. Nem az én stílusom. 6 pont

Hermitage 2011 Gambert de Loche
A pincészet alapítójáról elnevezett bor, amely a Hermitage hegyoldal nyugati felén lévő teraszokról származik. Összesen két parcella termése. Inox tartályban erjedt, majd 16 hónap francia hordóban.
Sokrétű, gazdag illat, komoly mélységekkel: tűzkő, füst, kávébab, gyufa, föld, avar, gomba, mellett a gyümölcsök is jelen vannak (áfonya, szeder, fekete cseresznye). Simulékony, alig észrevehető tanninok, krémes szerkezet.  Tartalmas bor, mélységekkel és sokáig elemezhető részletekkel. Hosszú lecsengés. 7,5 pont

Hermitage Epsilon 2011
Összesen 1500 palack készül ebből a dűlős borból. A legjobb francia hordókat állították csatasorba, amelyekben 20 hónapig pihent az acéltartályos erjedést követően.
Zárkózottan nyit, majd jó minőségű fa, sonka, füst, föld, rókagomba. A gyümölcsök kissé a háttérben maradtak. Idő kell a szilvalekvár, aszalt füge, datolya előcsalogatásához.
Tömör, vastag és krémes szerkezetű bor. Tüzes alkoholérzet és komoly tanninszint. A csersavak még időt kérnek. A hordó aromái határozzák meg az ízvilágot, háttérbe szorítva a gyümölcsöket. Hosszú lecsengés. 5 év múlva mindent ver, most 7 pont.

 

20160313_131409.jpg
Hermitage 1998 magnum palackból
Narancsba hajló szín. Tercier aromák tolulnak ki a pohárból, mint briós, grillázs, sült hús, gomba, avar, szilva, datolya, mandula, fekete bors.
Elegáns bor, egyensúllyal, és alig észrevehető alkohollal.  Szilvalekvár, aszalt szamóca, ásványosság, sült hús, datolya, gomba, avar, fahéj, kakaóbab, kávé. Kicsit édeskés az utóíze, de a tanninok minősége és a hossz meggyőző. Most van a csúcson, és szerintem 5-6 évig még ott is marad.  8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr948548604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása