Domaine d'Ardhuy - Cherchez la femme!

2016. július 02.

20160621_150804.jpg

A nagy francia nyelven megfogalmazott klasszikus ebbe a történetbe is illik. 1947-ben egy burgundiai szüret alkalmával látta meg Gabriel D’Ardhuy a jövendőbelijét, aki egy helyi termelő lánya volt. Innen egyenes út vezetett a mai burgundiai és rhône-völgyi birtokok létrehozásáig. A házasságból 7 lány született, akik közül kettő átvette a két családi birtokot. A burgundiai, szó szerint leányvállalat 40 hektáron gazdálkodik és 38 különböző bort készít. Természetesen, természetesen, vagyis organikusan művelik a szőlőt.

Beaune 1er cru 2014, Petit clos blanc de Theurons Monopole
Egy aprócska, 0,2 hektáros, fallal körülvett clos, magas agyag- és vastartalmú barna, meszes talajjal.
Teljes fürtös préselés után 24 óráig hűtve ülepítették a mustot, majd hordóban erjesztették, amelynek harmada volt új fa. Finom seprőn érlelődött egy évig, majd derítés és szűrés nélkül került palackba.
Frissítő, közepesen intenzív illatában a gyümölcsök dominálnak. Szép számmal a citrusok, valamint körte, őszibarack, sárga alma. A hordó vajasságot és pirított magvak jegyeit adta hozzá.
Fiatal kora ellenére tökéletesen összeállt a bor. Kiváló szerkezet, krémes textúra, vibráló savak, alig érzékelhető alkohol és a közepesnél nagyobb test jellemzi. A mineralitás is tetten érhető. Egyensúlya is rendben van. 7,5 pont

Clos de Langres 2014 Monopole
A 3 hektárnyi monopole terület már a XI. században is a minőségi bortermelésről szólt amikor a helyi katedrális tulajdonába tartozott. A Côte d’Or területeinek az osztályba sorolása is 1855-höz fűződik, mint a bordeaux-i. Azzal a különbséggel, hogy a bordeaux-i már akkor kőbe vésetett, míg a burgundiait „csak” Dr. Lavalle írta le és később került be a jogszabályokba. Ekkortól a kiemelkedő területek közé sorolható hivatalosan is. Barna mészkő és különböző földtörténeti korok üledékei alkotják a talaját a 245-255 tengerszint feletti magasságon lévő dűlőnek. Kitettsége természetesen dél-keleti. Mindezek ellenére a Côte de nuits villages kategóriában jelenik meg a bor.
A kézzel szüretelt szőlőt válogatták, bogyózták és a kocsány 15%-át visszatették a préselvényhez. 12-14 napon keresztül erjedt, majd 12 hónapon át hordóban pihent (30% új fa).
Lendületes kezdés az orrban: erdei gyümölcsök sora, szilva, szamóca, fekete ribizli, cseresznye, vanília, szegfűszeg és egy érdekes, de semmiképp nem tolakodó gyógyszeresség.
Kellemes élményt ad a korty, még úgy is, hogy időt kér a kiteljesedéshez. Krémes simogatás, érett tanninok, virgonc savak, finom alkoholérzet jellemzi. A fa még nem tökéletesen integrálódott. Közepesen hosszú lecsengés. 6,5 pont

Savigny-les-Beaunes 1er cru Aux Clous, 2011
8 hektáros birtokrész, 50 éves pinot noir ültetvénnyel. Jurassic kori mészkő alapon agyagos, meszes talaj alakult ki, sok kővel, kaviccsal. Savigny település felé néző, déli kitettségű dűlő, 260 méter tengerszint feletti magasságon.
A bogyózott és zúzott cefre 12 napig erjedt tartályban, majd jött a hordós érlelés egy évig. Az új fa aránya 20% volt. Évente 35000 palack készül évente.
Az érettebb borokra jellemző illatvilág bontakozik ki a pohár mozgatásával: nedves erdő, föld, gomba, nedves bőr. Ezek mellé nő fel idővel a szamóca, áfonya, fekete cseresznye vonal. Áradó és hívogató.
Kóstoláskor a gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával, ezek mellett jelennek meg a tercier aromák (vargánya, föld) és az ásványosság. Igazán karakteres burgundi bor érett tanninnal, szép savakkal, határozott ásványokkal. A tannin még mindig masszív, férfias. Nagyon tetszik az egyensúly és a hordóhasználat. Nagy bor! 8 pont

Corton Renardes Grand cru 2011
2 hektáros terület, 40 éves tőkékkel. Déli fekvésű meredek lejtő, amely 340 méter felé is felnyúlik, nagyon magas mésztartalmú talajjal. A kézzel szedett, válogatott, bogyózott, zúzott cefre 14 napig erjedt acélban, folyamatos törkölykalap merítéssel. 18 hónapot érlelődött barrikban (fele új fa).
Gazdag, buja, tömör, közepesen intenzív illat sok édes fűszerrel, érett erdei gyümölcsökkel, pici animalitással és a nedves erdő jellegzetes karakterével.
Szájban fűszeres karakterrel nyit, amely mellé felsorakoznak a gyümölcsök az ásványok és a hordó elegáns aromavilága. Tömör, krémes, erőteljes, szájkitöltő bor. A tannin és az alkohol szépen integrálódott a szerkezetbe. Több savval vibrálóbb és gazdagabb lenne. Hatalmas fejlődési potenciál rejlik benne. 7 pont

A csodálatos, chateau jellegű környezetben emlékezetes volt a kóstoló.

20160621_151819.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr508858068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása