Ludányi 1/3

2016. július 24.

20160709_151329.jpg

A Ludányi név kifejezetten jól cseng a Mátrai borvidéken. Legalább három Ludányi készít kiváló borokat: József, András és Balázs. Ludányi József Pincéje, 1995 óta működő, 9 hektáros birtok, zömmel fehér szőlőfajtákkal, mint az olaszrizling, szürkebarát, sárgamuskotály, cserszegi fűszeres, zenit és kisebb részben kék szőlőkkel kékfrankos és a cabernet sauvignon dolgoznak. Könnyed, reduktív borok készülnek itt, amelyek 4-12 eurós kategóriában mozognak a piacon.

Íme a sor:

Olaszrizling 2015
Friss, üde bor, melynek illatába fehér virágok, mandula, narancsolaj, zöldalma, citrusok.
Lendületes, frissítő, tiszta korty. Sok őszibarack, körte, citrusok vezetik a kortyot is. Közepes test és közepes hossz. A végen kicsit keserű. Semmi túlbonyolítás, jó inni. 5,5 pont

Zenit 2015
1973-as nemesítésű fajta, bouvier x ezerjó keresztezése.
Ez is gyümölcshangsúlyos: körte, lime, citrus, traubi, pici ásványosság.
Penge savak, közepes test. Szőlő, vilmoskörte, ananász, citrusok.
Friss és feszes korty, közepesen hosszú lecsengéssel. 6 pont

Pinot gris 2015
Enyhe pinkes árnyalatú színvilág. Nem hivalkodó illatában szamóca, körte, birsalma, szőlő, zöld alma.
Krémes textúra, penge savak. Közepes test, alkohol. Sok maracuja, őszibarack, ananász, körte. Közepesnél hosszabb finis. 6 pont

Rosé 2015
A bordói hármas alkotja a házasítást.
Szamóca, érett körte, málna. Nagyon illatos, de nem akar leteperni.
Lendületes bor friss savakkal, és a magyar roséknál komoly gyümölcscsokorral. 6 pont

Elisabeth Cuvée 2008
Szürkebarát (30%) és zenit (70%) házasítása.
Nagyon gazdag, mély és elegáns. Illatában pézsma, mandula, tűzkő, ásványok. Hársvirág, maracuja, mangó, ananász, kivi, narancsolaj. Idővel herbásság is megjelenik.
Krémes, olajos, kerek és selymes. Sok trópusi gyümölcs tölti ki a szájat. Narancs, mangó, pici herba, pemetefűcukor. Hosszú lecsengés. 6,5 pont

Királyberki Zenit, édes 2009
52 gramm maradékcukorral rendelkezik.
Intenzív illatában mazsola, dió, mandula, fehér virágok, trópusi gyümölcsök fedezhetők fel.
Krémes, vastag, olajos korty. Szép egyensúly, nem telepedik rá a cukor a borra. Könnyed elegancia. Jó inni. Nyoma sincs az eltelt időnek. Friss és fiatalos. 6,5 pont

Sárgamuskotály 2011 késői szüret, édes
Botritiszes szőlőből készült desszertbor, 68 gramm literenkénti cukorral.
Ánizs, medvecukor, gyógynövények, gyümölcs kompót, trópusi gyümölcsök. Nem harsogó, de kedves illat. Sokkal összetettebb, mint egy szokványos muskotály.
Krémes, olajos, kerek bor. Szép sav-cukor egyensúly. Elegáns desszertbor. 6 pont

Sárgamuskotály 2014
21 gramm cukorral rendelkező félédes bor.
Gyógynövények, finom parfümösség, a szőlő gyümölcs maga.  
Penge savak, lendületes korty. A sav cukor megint a helyén van. Nem bonyolult bor, amit jó inni. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr198901576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása