Szemes József neve országosan talán kevéssé ismert, de a helyi kollégák mindig elismerően szólnak az 5 hektárt művelő gazdáról. Szövevényes életút után került a borászatba. Volt szakács, gebines, szeszfőzdei munkás, kőműves. A rendszerváltás után kezdett szőlőt művelni, de kezdetben eladta a termést, egészen 1994-ig. Az 1995-ös évjárat már palackba került. A Csányi-pincével szemközt elhelyezkedő pincében készülnek a borok.
A Dél cuvée a híres Kopár dűlő termése. A klasszikus bordeauxi hármast, (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot) pici kékfrankos egészíti ki. Az összetevők egy évet voltak barriqueban, majd a házasítás után nagy hordóban pihentek.
Közepesen intenzív illatában a gyümölcsök aszalt, kissé lekváros formában jelennek meg. De nem elsősorban a gyümölcsök, hanem a cserzett bőr, földesség, bors, szegfűszeg, szerecsendió, mentol, dohány, étcsoki vezeti az illatot.
Krémes szerkezetű, széles, lomha, olajos bor. Visszafogott savak, kissé emelkedett alkoholérzet és érett tannin jellemzi. Ízében szilvalekvár, meggybefőtt, vanília, étcsoki, kávé, karamell, kakaó, fahéj, mentol fedezhető fel. Egyre erősödő animalitás bontakozik ki némi mozgatással. Az én tolerancia küszöböm alatt marad, de ki-ki ítélje meg saját maga. A hordó füstös keserűsége a korty közepén megjelenik, majd az utóízt is uralja. Kár érte. A lecsengés nem túl hosszú. Nagy bor akart lenni, de elmaradt a finomhangolás. 6 pont