A Nagy-Eged-hegy dicsérete

2016. december 02.

bln_5702.jpg

A magyar borok kedvelőinek nem kell bemutatni az Egri Borvidék legkomolyabb termőhelyét, a Nagy-Eged-hegyet.
A Nagy-Egeden két fő dűlőt különböztetünk meg, az alacsonyabb részeket Nagy-Eged-dűlőnek, a felső részt Nagy-Eged-hegy-dűlőnek nevezzük. Az előbbi mintegy 250 méteres szintmagasságig nyúlik fel, és szinte a hegy teljes délnyugati oldalát elfoglalja. A legjelentősebb termőhely, a Nagy-Eged-hegy-dűlő 500 méteres magasság fölé nyúlik, központi, legmeredekebb részén teraszokat is kialakítottak.
A komoly bortörténelemmel rendelkező termőhelyet a mennyiségi fókuszú termelés időszakában elfeledték, de 2003-ban megújult a szőlőtermesztés a hegyen. Ma ismert és elismert pincészetek készítenek bort erről a különleges dűlőről: St. Andrea Borászat, Kovács Nimród Borászat és a Gróf Buttler Borászat. Ezek a pincék elérkezettnek látták az időt, hogy közösen mutassák be a termőhelyet az érdeklődőknek. November utolsó napján a Kogart Házban került sor a Nagy-Eged-hegy Mesterkurzura.

Amit tudni érdemes a termőhelyről:
Fő kőzete a szürke színű triász kori mészkő, amely a 40 millió évvel ezelőtti óceán üledékeiből áll. (mely a borok szerkezetére, savaira, eltarthatóságára nagy hatással van). Ezen rendzina, illetve északibb kitettségeken a zárt tölgyerdők barna erdőtalaja jellemzi rendkívül vékony rétegben. A déli kitettség és a lejtőszög egyedi mikroklímát biztosít a szőlőnek. A terület száraz, alacsony az éves csapadékérték, és a meredek felületen a talaj nem sok vizet tud megtartani.
A dűlőben egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések, így ezek Magyarország legmagasabb szőlőültetvényei.
A terület régóta lakott. A Szent István által ide telepített vallonok szőlőt termesztettek. Egy XIII. századi okiratból, egy Szőlőske nevű falu említése talán a legkorábbi írásos adat. A hegy neve is a vallonoktól ered, akik Szent Egyedet tették a jeles dűlő „keresztapjának”.
A Nagy- Eged-hegy eleddig legkorábbi említése 1434-re datálható.
A legújabb kori telepítések 2003-ban valósultak meg.

A mesterkurzus során a borokat a megfelelő kóstolási sorrendben kóstolták a vendégek, de én most a pincészetek szerint jegyzem le őket.

standrea.jpg
St. Andrea Pince, Egri Mária cuvée, Nagy-Eged 2014
Fahordóban erjedt és érlelődött 10 hónapig. Furmint és chardonnay egyforma arányú házasítása.
Roppant elegáns hordó, sok pörkölt maggal, édes, érett fehér húsú gyümölcsökkel az illatban. Szegfűszeg, fehér bors és sósság.
Krémes textúrájú bor, szép arányokkal. Egyensúly és elegancia jellemzi. A savak frissítőek, de nem tolakodóak. A termőhely adta sósság itt is észlelhető. A gyümölcsöket körte, birs, alma és citrusok képviselik.  Vanília, szegfűszeg, fehér csoki. Feszes, jól strukturált, mély,  nagy anyag. Hosszú lecsengésú. 8 pont

St. Andrea Pince, Egri Bikavér Nagy-Eged 2013
Syrah, pinot noir és merlot alkotja.
Lilás fekete színű, fiatal ital. Parfümös illatában intenzív ibolya, erdei gyümölcsök, étcsoki, kávé,  kakaóbab, fekete bors, szerecsendió, füst. Meg sok a fa a boron.
Édes karakterű ízvilág: mind a fűszerek , mind az erdei gyümölcsök ezt mutatják. Tömör bor, nagy anyag de sok a hordó érzet. Csoki, fahéj, kakaó, toast, füst, szilvalekvár.  Jó savak és nagy test. Nagyon sok a tannin, de érett, bársonyos érzetű. Hosszú finis. Nagyon fiatal bor, amely még nincs a piacon. Nehezen elbírálható, mert annyira fiatal. Most 6,5 pont, de nincs kétségem, hogy 8 pont felé kerül pár év múlva.

St. Andrea Pince, Egri Bikavér Nagy-Eged 2012
Burgundi pinot illata. Parfümös, kedves, sokrétű. Erdei gyümölcsök,  szeder, szilva, cassis, vér, bors, fahéj. Tele van izgalommal és élettel. Szinte tapintható az energiája.
Selymes textúra, egyensúly és elegancia. Érett, szép tannin, közepes test, feszes sav. Az ásványosság szép keretet ad a bornak. Hihetetlen mélységei vannak a bornak, amely még mindig fiatal, de már nagy dolgokat mutat. 8 pont

St. Andrea Pince, Egri Bikavér Nagy-Eged 2011
Kékfrankos, pinot noir, merlot, syrah, kadarka.
Parfümös, intenzív illat. Elegancia és méltóság jellemzi. Szeder, szamóca, áfonya, fekete ribizli, kakaóbab, dohány, őszi erdő jegyei.
Krémes textúra. Elegáns, arányos, kifinomult, komoly bor. Szép savak, a szájat kitöltő test, simogató tanninok jellemzik. Brutális mélység. Csoki, kávé, kakaó, dohány, füst. Magas szintű egyensúlyt, eleganciát érzek. Hosszú lecsengése nagyon sokáig elkísér. 8,5 pont


20161130_162549.jpg
Kovács Nimród Borászat, Egri Furmint, Nagy-Eged 2010
Intenziv  tercier aromák érik el az orrot. A hordót nem lehet letagadni: toast, füst. Sárga alma, lime, birskörte, őszibarack, mangó idézik fel a gyümölcsöket. A sósság itt is tetten érhető. Megjelent a konzerv kukorica illata is. Kár...
Mély, vastag, olajos korty.  Sós ízvilag amit fanyar gyümölcsök ölelnek, mint az egres. Sárga alma és sárga barack. A sav szépen tartja a bort, de az aromák fáradnak. 6 pont

Kovács Nimród Borászat, Grand Bleu, Nagy-Eged 2012
Kékfrankos fajta bora. Részben tartályban, részben kádban erjedt. 40% francia, 40% magyar, 20% amerikai hordó. Ezek 70%-a új hordó. Intenzív illatában szilvalekvár, csoki. aszalt meggy, füst, sonka, szegfűbors, vanília,  fahéj. Tömény, koncentrált anyag. Krémes textúra, olajos mozgás. Nagy formátumú bor. Az édes íz uralja az ízképet. Mentol, szivardoboz, étcsoki, áfonya, szeder, karamell. A termőhely jegyeit a gyümölcs és a hordó fedi. Végtelen hossz. 7 pont

Kovács Nimród Borászat, Grand Bleu, Nagy-Eged 2011
Acéltartályban erjedt 2 hétig. Préselés után 225 literes 80%-ban elsőtöltésű, 20%-ban másod-, illetve harmadtöltésű magyar tölgyfa hordókban érlelték 30 hónapon keresztül.
Lassan nyíló illatában étcsoki, mentol, gyógynövények, kávé, karamell, érintésnyi gomba, föld, avar. A gyümölcsöket az aszalt meggy, szilvalekvár, hecsedli, szederszörp képviseli.
Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. Öccséhez képest több savat mutat,  lazább szerkezetet, aminek eredményeképp, jobban iható ital. Az illatjegyek tökéletesen képeződnek az ízben. Jól strukturált bor, nagyon hosszú finissel. 8 pont

Kovács Nimród Borászat, NJK, Nagy-Eged  2009
Első évjárat az Egedről. Kékfrankos, pinot noir, syrah, cabernet franc és merlot házasítása. 70%-ban magyar tölgy, 30%-ban amerikai tölgy alkotta a hordóparkot, amelyben 24 hónapot érlelődött.
Parfümös illatbomba, likőrös jegyekkel. Étcsoki, szeder, szilvalekvár, szegfűszeg, édes fűszerek, cassis, bors, málnaszörp.
Mindene nagy és fajsúlyos. Koncentrált, vastag és tömör bor. Az alkohol kissé elbillenti az egyensúlyt. Édes fűszerek, túlérett édes gyümik. (Cassis, szeder, fekete cseresznye, szilva befőtt) Sok és buja. Végtelen hossz.  8,5 pont

 

20161201_112052.jpg
Gróf Buttler Pincészet, Viognier Nagy-Eged 2013
Illatában az összetéveszthetetlen florális jegyek mellett, a hordó érlelésből származó pörkölt szezám, vanília, mandula vehető észre. Ezek mellett birskörte, sárga alma, őszibarack és citrusok.
Szájban a gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Fanyar gyümölcsök, sós érzet, vanília és fehér bors. Széles, vastag bor, hosszú finissel. 7 pont

Gróf Buttler Pincészet, Kadarka, Nagy-Eged 2013
Intenzív parfümösséget mutat az illat. A magas alkohol fedi kissé az összképet. Az édes fűszerek és a könnyed gyümölcsösség játszik egymással. Illatban szilva, rumos meggy, orvosi pemetefű és édes keleti fűszerek kavalkádja.
A korty koncentrált, ami egy kadarkától nem elvárt. Már-már vastag és olajos borról beszélünk. Bors, szegfűszeg, fahéj, étcsoki, kakaóbab. Az alkoholédesség tetten érhető. Hosszú és buja.  7,5 pont

Gróf Buttler Pincészet, Egri Bikavér Nagy-Eged 2011
Cabernet sauvignon, merlot, kadarka és pinot noir alkotja a házasítást.
Piros és fekete bogyós gyümölcsökben gazdag illat, melyet a fűszerek és hordófűszerek teszik még komplexebbé. Mentol, bors, cassis, étcsoki, szilvalekvár, földesség, szivardoboz, cédrus. Intenzív, tömény, koncentrált, vastag és húsos.
Kóstolva hasonló karaktert mutat. Arányos szerkezet: telt, koncentrált, lecsiszolt, mégis élénk savakkal, feszességet adó érett tanninokkal. Kerek, nagy testű, krémes. Étcsoki, kávébab, mentol, cassis, szeder, szilvalekvár. Lecsengése rendkívül hosszú, gyümölcsökben gazdag. Érlelési potenciálja óriási, még csak most bontogatja szárnyait. Még nincs kereskedelmi forgalomban. 7,5 pont

Gróf Buttler Pincészet, Syrah Nagy-Eged 2012
30 hónapot töltött hordóban a bor. Nagyon intenzív az illatában a bor mindent bevet, amit lehet. Sok érett édes gyümölcs, valamint a hordó adta aromák sokasága. A korty is hasonlóan koncentrált, vastag és tömény. Szinte az újvilági bortermelő országokban érezhetjük magunkat. Cédrus, füst, toast, szilvalekvár, fekete cseresznye, bors, cassis. Még hosszú pihentetést igényel, hogy a cserek rendeződjenek. Buja, hömpölyög, eszméletlenül hosszú. Még bébikorban lévő bor, hatalmas érlelési potenciállal. 7 pont

Hatalmas sor, nagy élmény, sok tanulsággal és okulással.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr312015660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása