Boldog születésnapot!

2017. április 27.

dz.jpg

 

Demeter Zoltán pincéje 20. születésnapját ünnepelte a Tokaji Március Nagykóstolón.

Zoltánnak deklarált célja, hogy a tokaji borok és a termőhelyek újrafelfedezésének és a megismertetésének a részese legyen. Állítása szerint a terroir bemutatásához kevés fajtát kell használni, ezért is választotta Tokajt a külföldi tapasztalatszerzés után. Ma 5 település határában, 9 dűlőben, közel 7 hektáron gazdálkodik. Meggyőződése, hogy a termőhely sajátosságai három borkategórián keresztül közvetíthetőek a leginkább: száraz borok, főborok és aszúborok.
Tekintettel az ünnepi hangulatra, pezsgővel nyitottuk az estet.


Pezsgő, 2013 Brut, Furmint
A tokaji borvidék első hivatalos kistermelői pezsgőüzemének engedélye 2013. április 9-én született meg, és Demeter Zoltán 10-én már le is palackozta első saját készítésű pezsgőjét, a 2012-est.
A folytatás: az Újhegy-dűlő 40 éves furmint ültetvény termését szeptember 9-én szüretelték és egy hónappal a degorzsálás után kaptuk a poharunkba. 12gramm cukor feszül a 9,1 grammnyi savnak. A gyorsan illanó buborékok közül kilépő illatát még némi élesztősség és leheletnyi kén fedi, de mozgatással fehér bors, fehér virágok, friss fehér húsú gyümölcsök bukkannak elő. Zöld alma, szőlő, grapefruit fedezhető fel az ízben. Közepes testű, határozott savgerincű, hosszú finisű tétel. 6,5 pont 10900 Ft

Kakas, 2016 Furmint
A bodrogkeresztúri, 1,2 hektáros, déli fekvésű Kakas-dűlőben október közepén szüretelték a furmintot és acéltartályban erjesztették. Nyitó illatát szappanosság árnyékolja be, de megjelennek a birsre, körtére, citrusokra, zöld almára utaló jegyek is. Megkóstolva arányos, szép szerkezetű bort kapunk, amely még baba állapotában van. Érdemes lesz megkóstolni némi palackos pihentetés után is. Most 6 pont (az előző évjárat 7950 Ft)

Szerelmi, 2015 Hárslevelű
A 65 éves löszös ültetvény termését szeptember 10-én szüretelték magas érettségben. A bor egy része tartályban, másik része hordóban erjedt. Elegáns és sokrétű illatában a lédús fehér húsú gyümölcsök és a trópusi gyümölcsök mellett ugyanúgy megtalálhatóak az édes fűszerek is. A magas (14,5%) alkoholt is elbírja a korty koncentrációja és tömörsége. Szép savak ágyaznak meg a nem tolakodó maradékcukornak. Krémes, gazdag és komplex. A gyümölcsök mellett határozott vaníliás, szegfűszeges és ásványos vonal jelenik meg. Nagyon hosszú lecsengés. 7 pont (7950 Ft)
Korábban is kóstoltam.

Lapis, 2009 Furmint
Október közepi szüret, amely 14%-os alkoholt, 4,9 g/l savat és 1,4 g/l cukrot eredményezett. 400 literes hordóban készült. Nagyon gazdag illatát az édes jegyek uralják, érett trópusi gyümölcsök és karácsonyi fűszerek formájában. Ízben is megjelenik a körte, őszibarack, sárga alma, birs, dió, mandula, szegfűszeg és vanília. Telt, tömör, gazdag és mély struktúrájú bor, amelyben a címkén látható magas alkohol fel sem tűnik. 6,5 pont (már nem kapható)

Ősz-Hegy 2008 Sárgamuskotály
Október 22-i szüret, visszafogott maradékcukor tartalommal (5,2 g/l) A borvidéken elsőként ez a bor került üvegdugó alá. Elegáns, nem harsogó illatában rózsa, szőlő, licsi, érett őszibarack, parfümösség. A korty kerek, olajos, szép egyensúlyt mutat. Semmit nem hangsúlyoztak túl benne, ezért megőrizte az eleganciáját. Sokat meg lehet inni belőle… 7 pont (már nem kapható)

Narancsbor, 2011 Furmint, Hold-völgy
Összesen 400 liter készült ebből az október közepén szüretelt furmintból. Hordóban erjedt 15 napig. Gazdag és fajsúlyos illata édes fűszerekben, mentolben, aszalt gyümölcsökben és trópusi gyümölcsökben bővelkedik. Olajos, krémes textúrájú bor, szép savakkal és nem túlzó alkohollal. A tannin szépen simul a képbe. Aromavilágát az édes fűszerek, kenyér héj, keksz és aszalt gyümölcsök határozzák meg. Hosszú lecsengésű, emlékezetes bor. 7,5 pont (már nem kapható)

Late harvest, 2016
126 g/l maradékcukor mellett 10,5 g/l savtartalommal büszkélkedhet. A pince „alap” szintű édes birtokbora. Hét dűlő termése (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály). Lassan nyíló illatában az elsődleges, gyümölcsös aromák törnek utat maguknak: szőlő, citrusok, maracuja, érett őszibarack, grapefruit, kajszi. Az édes fűszeresség szegfűszeg és fahéj formájában jelenik meg. Ez a gazdagság az ízben is fellelhető. Krémes, olajos, tömör korty, nagyon hosszú lecsengéssel. Még nagyon fiatal. 8 pont (4450 Ft a 2015-ös évjárat)

Furmint 2000
A Lapis és a Veres dűlők, november közepén szüretelt termése, 115 gramm maradékcukorral. Elképesztően összetett és gazdag illat: kajszi, mazsola, méz, körte, propolisz, aszalt gyümölcsök és édes fűszerek sora.
Ízben koncentrált, olajos és vastag. Az egyensúlya is megvan, hiszen a 12,5 g/l sav tartja a lépést a cukorral. Trópusi gyümölcsök sora, aszalt gyümölcsök, virágpor, édes fűszerek teszik naggyá ezt a bort. Nagyon-nagyon hosszú a lecsengése. 8,5 pont (7990 Ft)

Anett 2008 Sárgamuskotály
197 gramm maradékcukorral rendelkező kultikus bor, amely a fajta minden szépségét felvonultatja, de diszkréten és decensen. Elképesztően gyümölcsös: szőlő, kajszi, érett trópusi gyümölcsök kavalkádja. Lehengerlő, de nem a muskotályos jelleg, hanem az elegancia kényszerít térdre. Olajos, tömör, de mégis jól iható. Nagyon nagy bor, szinte végtelenbe nyúló hosszal. 9 pont

Főbor, 2013, Eszter
A 207 gramm cukrot, literenként 9,5 gramm sav tartja kordában. Intenzív és összetett illatában az érett gyümölcsök és az édes fűszerek dominálnak. Vanília, tejcsoki, kajszi, birsalmasajt, maracuja, mangó. Kerek és tömör bor, amelyben számomra az édesség felé billen az egyensúly. Nagy formátumú, gazdag bor, hosszú lecsengéssel. 8 pont (13000 Ft)

Aszú 2007 Hold-völgy
Furmint és hárslevelű, spontán erjesztve, négyhektós hordóban két évet érlelve. A 6 puttonyosnál is magasabb, 215 gramm cukor és 7,4 gramm sav. Lehengerlő illata maga a csoda: méz, propolisz, birs, kajszilekvár, mazsola, aszalt gyümölcsök, füge, vanília, fahéj. Az íz sem marad el ettől a gazdagságtól, hisz a fentieket mind felvonultatva és azokat kiterjesztve tárul elénk. Harmónia, egyensúly, elegancia, végtelenség… 9,5 pont (23500 Ft)

Aszú 2003
Már a paraméterei is különlegesek. Szokatlanul alacsony alkohol (8,5%), 248 gramm cukor, 10,8 gramm sav. Nem került kereskedelmi forgalomba. Bele lehet szédülni az illatába: kajszi lekvár, mazsola, méz, datolya, füge, mangó, maracuja, kandírozott narancs, vanília, szegfűszeg, fahéj, tejcsoki.
Megkóstolva az angyalok érintését érezhetjük. Tömör, selymesen simogató, krémes és végtelenbe vesző hossz. Egyensúlya kikezdhetetlen, mély és részletes struktúrát mutat. Csodálatos! 10 pont


Elképesztő sor volt, amely felvonultatta Tokaj összes értékét.

A borász fotóját a saját facebook oldaláról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3912430455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása