Château Pichon Baron

2018. május 28.

20180405_173103.jpg

Az idei VinCE Budapest masterclass keretében volt szerencsém az ikonikus birtok borait megismerni.
A borkedvelőknek nem kell különösebben magyarázni az 1855-ös, medoci klasszifikációt, de pont a Château Latour kapcsán, amely a Château Pichon-Longueville Baront szomszédságában működik, már írtam róla pár gondolatot. A pauillaci borászat másodosztályú besorolást kapott, ma 14 château mondhatja el magáról ugyanezt. A 73 hektáros birtokot 1987-ben vásárolta meg az AXA Millésimes csoport, ami a Disznókő Birtok tulajdonosa is Tokajban. Az átlagosan 30 éves ültetvény 65%-a cabernet sauvignon, 30%-a merlot, 3% cabernet franc és 2% petit verdot.

20180405_172458.jpg

Les Tourelles de Longueville 2015
A pince másodbora, amely egy parcelláról kapta a nevét és 1986 óta létezik. 2015-ben így festett a fajták aránya: 55 % merlot, 30 % cabernet sauvignon, 10 % cabernet franc, 5 % petit-verdot. A merlot szeptember második felében, a Cabernet sauvignon október első hetében került be a feldolgozóba. 30% új hordóban pihent, a többi használtban, 12 hónapig.
Piros bogyós gyümölcsök, szilva, pici kakaóbab, füst, toast jelenik meg az illatban.
Feszes szerkezet, gyümölcshangsúlyos bor. Kifejezetten harapós tannin, közepes test, közepes lecsengéssel. 6 pont

 

20180405_172820.jpg

Les Griffons de Pichon Baron 2015
2012 óta létező másodbor márka, amelyet csak azon partnerek kapnak, amelyeknél kontrollálni tudják az értékesítést. 2015-ben cabernet 60%, merlot 40%. 60% új hordó, 40% másodtöltésű, 18 hónapig. A tökéletes minőségű alapanyagot egy időben szüretelték a Les Tourelles összetevőivel.
A terroir képes lenne az első borhoz hasonlót adni, mégis másodborként hozzák ki az innen készült anyagot.
Érettebb szilva, fekete ribizli, szeder, fekete cseresznye, kávébab, dohánylevél érezhető az illatban.. Egyensúlyos bor, már megjelenő finesz. A tannin még fiatal, kicsit rágós. Közepes test, visszafogott alkohol, markáns struktúra. Fanyar gyümölcsök, füstösség. Karakteres ital, amely nagyon fiatal. 6,5 pont

Chateau Pichon Baron 2015
77% cabernet sauvignon, 23% merlot, amelynek szüreti időpontja megegyezik a fentiekkel. Francia hordókban érlelődött 20 hónapon át, 80% új fa, a többi másodtöltés.
Mélyebb illatok, sok primőr gyümölccsel: szeder, áfonya, fekete ribizli, érett szilva. Kakaópor, füstösség.
Megkóstolva fekete ribizli, szeder, szilvalekvár, bors, kávé. A textúrája még nem mutat rendezettséget. A tannin puha, de időt kér, hogy még finomabb legyen. A közepesnél nagyobb test, érezhető alkohollal. Hosszú lecsengésű, nagy érlelési potenciállal. 6,5 pont

Chateau Pichon Baron 2012
Esős és hűvös tavasz és nyár, de napos és meleg ősz volt abban az évben. A dűlőken külön-külön dolgozták fel. Október 1-17 közt szüretelték az alapanyagot. 80% cabernet sauvignon - 20% merlot. 70 % új fa, 18 hónapig.
Elegáns és intenzív illat: szilvalekvár, fekete ribizli, szeder, pici földesség, dohány, kakaóbab.
Itt már sokkal jobban integrálódott tanninnal találkozunk, tüzesebb alkoholérzet, szép alapot nyújtó savak. Simogató textúra, mégis markáns karakter. Cassis, szeder, áfonya, vanília, füst. A lecsengés sokáig emlékezetes. 7,5 pont

Chateau Pichon Baron 2011
Szeptember 12 és 28 közt zajlott a szüret, két kisebb megszakítással és nagyon alapos munkát kellett a válogatóasztalnál végezni.
82 % cabernet sauvignon, 18 % merlot. 20 hónapot töltött 80%-ban új fában, a többi másodéves.
Kifinomult illatában szilva, fekete cseresznye, szeder, fekete bors, dohánylevél, fekete oliva, fekete tea. Krémes szerkezet, szép, arányos bor. A tannin férfiasabb, mint a 2012-es évjárat esetében. Cassis, szeder, áfonya, szivar, étcsoki, füst. Sok időt kér, hogy megnyugodjon. 7 pont

Chateau Pichon Baron 2010
Korai évjárat, október közepére végeztek a szürettel. 79 % cabernet sauvignon, 21 % merlot. 20 hónapot érlelődött 80% új fában, a többi használt hordó volt.
Szilvalekvár, dohány, fekete ribizli, fekete cseresznye, sonka, fekete bors, földes jegyek jelennek meg az illatban.
Krémes textúra, besimult, puha tannin, tüzes alkohol, vastag test. Sok fűszer mellett még mindig a primőr gyümölcsök dominálnak. Most jó inni! 8 pont

Chateau Pichon Baron 2009
Három fázisban szüreteltek: szeptember 24-28 közt a fiatal merlot tőkékről, pár nappal utána az idősebb tőkékről, a cabernet pedig október első hetében.
70 % cabernet sauvignon, 30 % merlot. 20 hónapot érlelődött 80% új fában, a többi használt hordó volt. Kifinomult illatában cédrus, szivar, szilvalekvár, cassis, szeder, föld, hecsedli, pritamin paprika.
Selymes érintés, puha tannin, vastag anyag, tüzes alkohol jellemzi. Finom fűszerek, érett, erdei gyümölcsök jellemzik. Elegáns és kifinomult. 9 pont

20180405_184015.jpg

Chateau Pichon Baron 2005
A merlot szeptember második felében, a cabernet október első felében került be a feldolgozóba. 64 % cabernet sauvignon, 33 % merlot, 3% cabernet franc. 15 hónapot érlelődött 80% új fában, a többi használt hordó volt.
Az érett illatok dominálnak. Szivar, cédrus, kakaópor, fekete ribizli, fekete cseresznye.
Krémes textúra, kifejezetten tüzes alkohol, férfias tannin. Az utóíz hosszan elnyúlik.
Karakteres, erőteljes bor. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4514007284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása