Burgundi vörösök

2019. február 06.

burgundy.jpg

 

Cellier du Chateau de la Chaume, Pommard 1er cur, Les Epenots, 2014
Burgundia szívének Cote de Beaune részében található Pommard, amely a legmarkánsabb, legerőteljesebb vörösborok hazája. Egy magas vastartalmú „vörösföldnek” köszönhetően egy tanninban, színben, mélységben többet mutató bort ad a körzet. Pommard település mellett a Les Epenots dűlő kiemelkedő minőséget ad.
Ennek a bornak az illatában aszalt erdei gyümölcsök, földesség, kis füstölt sonka, füst, némi likőrös puncsos felhang fedezhető fel.
Megkóstolva vibráló savú, a közepesnél nagyobb testű, egyensúlyos bort kapunk. A tannin valóban több mint a szokásos, de ennyi idő elég volt, hogy beépüljön az összképbe. Közepesen hosszú finis, nagy érlelési potenciállal. 7p

Antoine d’Imblecourt, Chambolle-Musigny 2014
A közepesnél intenzívebb illat, amelyben a hordó füstössége és aromái (sonka, toast, tűzkő) fedik az erdei gyümölcsöket. Szájban egyensúlyos, harmonikus bor, puha tanninokkal és lendületes, élettel teli savakkal. Visszafogott alkoholérzet mellett közepesen hosszú lecsengést érzékelek. 6,5p

Domaine Michel Noëllat, Vosne-Romanée, 1er cru, Les Suchots, 2013
A család 27 hektárt művel, 23 különböző appellációban. Ma már a 6. generáció vezeti a pince ügyeit.
Kifejezetten intenzív illatában sokkal több gyümölcsösség mellett visszafogottabb hordóhatás (szegfűszeg, pirított mandula, kávé, füstölt sonka, herbák) érezhetők.
Megkóstolva sokkal selymesebb, barátságosabb tannin szerkezettel találkozunk. Közepes alkohol, közepes test és savérzet. Összességében harmonikus, fineszes, megfelelő koncentrációt mutató bor. Szép és részletes struktúra, kifejezetten hosszú lecsengéssel. 7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7814610152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása