Mádi-kör masterclass: Furmintok 2011 előttről

2020. augusztus 31.

clipboard01_1.jpg

A Mádi kör idén júniusban, a Jó éjszakát Mád! programsorozat keretén belül tartott zártkörű kóstolójának a témája a 2011 előtti furmintok. Egész szép sor jött össze, íme:

Royal Tokaj, Tokaji Furmint 2011
A pince birtokbora csavarzáras palackban. Illatában pirított magvak, vaj, vanília sodó, finom seprő élesztős illata, körte, zöldalma, szezám mag, napraforgó mag vonult fel.
Megkóstolva jó szerkezetű borral találkozunk, kerek savakkal, pici tanninérzettel (hordó), közepes testtel. Ízképét mentol, kamilla, vanília és édes fűszerek formálják a fehér húsú gyümölcsök mellett. A közepesnél hosszabb lecsengésű bor.

Árvay Pince, Tokaji Furmint 2010 Köves, Úragya
A pince 1 hektárt művel az Úrágya dűlőben. Spontán erjedt 300 literes hordóban, finomseprő felkeverés mellett. A maradékcukor 5,2 gramm literenként, amely 7,5 grammnyi savat egyensúlyoz.
Közepesnél nem intenzívebb illat, amely elsősorban túlérett narancs, narancs olaj, nedves gyapjú, nedves szalma, olajos magok, napraforgómag, karamellizált cukor, méz jegyeit mutatja. Ízében a maradékcukor elbújuk a feszes, szikár savak mellett és a teste sem több közepesnél. Citrusok (grapefruit, lime, citrom), éretlen körte, őszibarack, zöldalma, zöld tea, pirított szezámmag, narancsolaj fedezhető fel. Lecsengésében kesernyésség jelenik meg, amely a határozott savakkal együtt nem szépen búcsúzik.

Lenkey Géza, Tokaji Furmint 2010
Spontán erjedt hordóban, egy hónap után palackba került, ott viszont 6 évet pihent, mielőtt piacra került. 8 gramm feletti savtartalom jellemzi.
Különleges illat: száraz szalma, érett fehér húsos gyümölcsök, narancs tea, bergamott, szárított falevél, akácvirág, magvak. Sava nem kevés, de nem is túlzó. Közepesnél nagyobb test mellett jól integrálódott alkohollal találkozunk. Citrusok sokasága mellett kamilla, mentol, őszibarack, zöld tea, sárga alma ízjegyei bukkannak fel. Meglepően krémes textúrájú bor, amelyben a lecsengés egyértelműen savhangsúlyos.

Demetervin Tokaji Furmint 2009,
Birtokbor a Király, a Kakas és az Úragya dűlőkből származó alapanyagból. Spontán erjedt, majd 8 hónap fahordós érlelést kapott.
Gyógynövényes illat kamillateával, olajos magvakkal, nedves gyapjúval, diófélékkel, trópusi gyümölcsökkel, hárs mézzel bolondítva. Gazdag, tömör szerkezetű bor, lekerekedett, integrálódott savakkal. Az egyensúlyt a melegítő alkoholérzet bontja meg kissé. Szájkitöltő, vállas, testes bor. Ízében Fehér húsú gyümölcsök mellett a hordó édes fűszerei is határozottan megjelennek. Lecsengésére nem lehet panasz.

Pelle Pince, Tokaji Furmint, Szent Tamás 2009
Hordóban erjesztett tétel. Illatában le se tagadhatná: fa, édes fűszerek, vajas pirítós, pirított magvak, vanília, menta levél, barack, vilmoskörte, kamilla.
Krémes érintésű korty, szájkitöltő szerkezet és gazdag ízvilág. Az alkohol kicsit melegít, a savai viszont visszafogottak. Lecsengése megfelelően hosszú.

Barta Pince, Tokaji Furmint Öreg király-dűlő, 2008
Az első évjárat, amely újhordóban spontán erjedt, majd két évet hordóban pihent.
Izgalmas és sokrétű illat: kamillavirág, érett fehér húsú gyümölcsök, mangó, maracuja, gyógynövények, főtt spárga, napraforgó mag, gyömbér. A korty alapján egészen fiatalos lendületű borra asszociálunk. Egyensúlya szép, szerkezete megnyerő. Krémes textúrájú bor, nagyon hosszú finissel. Ízben édes fűszerek, vanília, szegfűbors, vaj, popcorn, fehér csoki, trópusi gyümölcsök, érett sárga alma, vilmoskörte fedezhető fel. A finis sós ásványossága még izgalmasabbá teszi.

Szepsy Pince, Tokaji Furmint, Szent Tamás dűlő 2008
Spontán erjedt hordóban. Illatában kamilla, szárított füvek, narancsolaj, szárított dohánylevél, grapefruit ananász, éretlen körte jelenik meg. Nem nehézbombázó, annál inkább az egyensúlyra törekvő bor. Közepes test, közepes lecsengés. Megjelenik benne az oxidációra utaló fonnyadt alma és körte illata és íz.

Szepsy Pince, Tokaji Furmint, Szent Tamás dűlő 2007
Ez a bor sokkal tömörebb és fajsúlyosabb arcát mutatja a dűlő karakterének. Illatában sokféle édes hordó fűszerrel, fehér csoki, vanília, vattacukor, trópusi gyümölcsök, vajas pirítós, némi füst, száraz dohány. Nem látszik rajta a kor. Megkóstolva is húsos, tömör korty. Savai kerekek, puhák és picit emelkedett alkohol is kerekíti. Ízében is inkább hordófűszereket vonultat fel, a gyümölcsök háttérbe szorításával. Lecsengésben izgalmas ásványosság.

Lenkey Géza, Tokaji Furmint, 2006 Kishegy-dűlő
Spontán erjedt, majd évekig hordóban és palackban pihent, lassan vált fogyaszthatóvá.
Lassan nyíló illat, amely meghálálja a türelmet, hisz egészen egyedi aromacsokrot kapunk. Kamilla, zöld tea, zöld alma, egres, vegetalitás, zöld fűszerek vonulnak fel. Ízben szikár szerkezetű, kemény savakat felvonultató bor, közepesen hosszú lecsengéssel. Sok citrus, sárga alma, körte, réti virágok és némi fűszer alkotja az ízképet.

Lenkey Géza, Tokaji Furmint „Marcangoló” 2004
Hordóban erjedt spontán, hordóban pihent egy évet, majd 13 év palackos érlelés következett. Szükség is volt rá, a savszintje 9 gramm/liter….
Visszafogott illat, amely idővel mutatja a szépségeit: méz, virágpor, őszibarack lekvár, vilmos körte, narancsolaj, érett alma. Savvezérelt korty, tényleg kőkemény. Szépen integrálódott alkohol, közepes test, közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi.

Szepsy Pince, Tokaji Furmint 2003 Úrágya dűlő
Illatában nedves fa, kamilla tea, mandula olaj, citrus olaj, szárított fű, menta levél, sárga alma, őszibarack.
Szép struktúra, élénk, finom savak, enyhén melegítő alkohol. Vajkrém, trópusi gyümölcsök, kandírozott narancs, puncs, joghurt, citrusok az ízben. A korához képest meglepően friss bor, sok gyümölccsel és ásványokkal.

Orosz Gábor, Tokaji Hárslevelű Király-dűlő 2000
Új hordóban erjedt. Illatában emelkedett alkoholt mutat. Hárs virág, propolisz, hárs méz, licsi, maracuja, borzsele, banán, vanília, ananász befőtt alkotja az illatot.
A korty telt, száj kitöltő, édes aromavilágú. Nagyon visszafogott sav és melegítő alkohol jellemzi, mégis behízelgő és kedves ital, édes ízérzettel.

Tokaj Classic Tokaji Furmint, Király-dűlő 1999
Ez a bor már túl van a csúcsán, az oxidáció jelei erősen megjelentek illatban és ízben.

 

Erős, sok izgalmat felvonultató sor volt!

A nyitó képet a Mádi-kör weboldaláról metszettem ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4616183946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása