Pugliai válogatás

2020. december 01.

fanova.jpg

A Terrecarsiche 1939 nevű családi birtokot 1939-ben alapították, ahogy a pince nevében is olvasható. A Puglia tartománybeli, Castellana Grotte ad otthont a borászatnak, ahol évente 600 000 palack készül. A Veritas Borkereskedésnek köszönhetően végigkóstolhattam egy válogatást a pince boraiból. Íme a sor:

Verdeca IGT Valle d’Itria 2018
Olaszország hemzseg a helyi szőlőfajtáktól. A Verdeca is egy alig ismert fajta, amely Közép- és Dél-Olaszországban ismert.
Közepesen intenzív illatában herbák, magvak, diófelék, érett citrusok érződnek. Közepes test, élénk savak, visszafogott alkohol érzet jellemzi, érett gyümölcsökkel, zöld teával, sárga almával. Kicsit lusta bor. 5,5 pont (3020 Ft)

Murgia Rosa 2019
Bombino nero és Malvasia nera fajták házasításából készült rosé.
Túlérett szamóca, konzerv málna, édes fűszerek az illatban. Egy átlagos rosé beltartalmát mutatja, nem túl mély ízképletekkel. Jó savak, finom fűszerek a lecsengésben. 5,5 pont (3210 Ft)

Primitivo DOC, Gioia del Colle 2018
A bor acéltartályban erjedt, nem kapott hordós érlelést. Egészen intenzív illat, amely kék virágokat, túlérett szamócát, málnát, fekete szilvát, áfonyát, ánizst, mentolt, étcsokit, kávébabot vonultat fel.
Jó szerkezetű bor, megfelelő savakkal, tüzes alkohollal, puha textúrával. Sok erdei gyümölcs, kakaóbab, friss dohány, mentol, szilvalekvár, fekete olíva pesztó formálja az ízt. 6,5 pont (3440 Ft)

Nero di Troia 2018
Szintén acéltartályban erjedt, mint a primitivo. Illatában először cserzett bőr, vadhús, erdei gomba, száraz avar jelenik meg, majd aszalt erdei gyümölcsök, szilvalekvár, feketeribizli fekete olíva pesto is érkezik.
Puha tanninok, kerek korty, emelkedett alkohol, visszafogott savak jellemzik. A gyümölcsök túlérett vagy lekváros formában érezhetőek. A tölgy, toast, füst, sülthús, dohány jegyek kiegészítők, míg illatban uralkodtak. Komoly anyag, de megosztó lehet. 6,5 pont (3216 Ft)

Fanova, Primitivo DOC Gioia del Colle 2018
Az acéltartályos erjesztés után 3 hónapot érlelődött nagyméretű, francia hordóban. Egészen intenzív illatában kék virágok, parfümösség, friss erdei gyümölcsökből sincs hiány. A hordó diszkréten támogatja a gyümölcsöket. Buja és gazdag az illat.
Egészen puha szövetű korty, alig közepes savakkal, szájkitöltő testességgel. Az alkohol irányába billen az egyensúly. Tanninja sok, de bársonyos. Ízében szuper érett gyümölcsök, lekváros jegyek mellett kakaó, vanília, szegfűszeg, tölgy, érezhető. Hosszú lecsengése sok gyümölcsöt mutat. 7,5 pont (5018 Ft)

Regula Magistri MMXIV Primitivo DOC, Gioia del Colle Reserva 2014
Alkohol 17%
A bor acéltartályban erjedt, majd nagyméretű francia hordóban töltött egy évet, amely után a pincében még egy évet érlelődött a piacra kerülés előtt.
Érett vörösbor illat: száraz avar, sült hús, földesség, füst, szivar, kávé, kakaóbab, szuper érett erdei gyümölcsök, szilvalekvár.
Amarone stílusú érzet, de nem is meglepetés, hiszen 17% az alkoholja. Mindene nagy és sok, csak a savai visszafogottak. Likőrös alkoholosság, sok tannin, de nem arcletépős formában. Nagy test, nagy élvezet, annak, aki szereti ezt a koncentráltságot.
Csokibomba, likőr, földesség, lekvár, rengeteg édes fűszer 7 pont (17720 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1016302346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása