Buena Vista - egy kicsit a miénk is

2015. május 31.

img_2504.JPGAz már közhelyes, hogy a kaliforniai borágazat ősatyja a magyar gróf-kalandor Haraszty Ágoston, aki 1857-ben alapította a Buena Vista borászatot. A számos tulajdonost megélt pincészet ma a Boisset Birtoktest tagja. A burgundiai kezdetek után, ma már több mint húsz borászat tartozik a Boisset birodalomba, amelynek 2011 óta a Buena Vista is része. A pincészet hét borcsaláddal van a piacon. Íme egy kis ízelítő:


Pinot noir 2011 (a Carneros borcsalád tagja)
Intenzív, lehengerlő, de főleg likőrös illatában az édes gyümölcsök és fűszerek uralkodnak, amelyet némi bőrösség és kevés nedves avar egészít ki. A rumpuncs kissé túlzó alkoholosságot vetít előre. Ízét a túlérett gyümölcsök vezetik. Magas alkohol, nagy test és alacsony sav jellemzi. Az eleganciához nagyon várnám a savat, ami nem jön… Kár érte. Így nem elegáns, de van aki ezt kedveli. 5 pont

The Count 2012
Az alapító emlékére készült tétel, külön márkaként szerepel a sorban. Tipikusan egy mindent bele bor: merlot, zinfandel, petite syrah, syrah, petit verdot, carignan, cinsault, amelyhez magyar hordót is használtak az amerikai és francia mellett.
Tömény, buja, érett gyümölcsöket idéző illat fekete ribizlivel, áfonyával, némi medvecukorral. Koncentrált, vastag cucc, tüzes alkohollal és korrekt savakkal. Rendezett, szép bor, új világias, de mégis jó arányokkal. A sor legszebb bora. 7 pont

Sheriff 2012
Haraszty Gróf egy ideig a kérész életű Kaliforniai Köztársaság sheriffje is volt, még a pincészet alapítása előtt. Ennek állít emléket ez a házasítás.
32% petite syrah, 26% syrah, 20% petit verdot, 17% cabernet sauvignon, 5% grenache, mind Sonoma megyéből.
Tömény, intenzív illatában a magas alkohol zavaróan nyit, de utána kellemes benyomások következnek az édes fűszereknek, és kissé túlérett édes gyümölcsöknek köszönhetően. Az íz is koncentrált, vastag, tüzes és hosszú lecsengésű. Mentol, édesgyökér egészíti ki az érett gyümölcsöket. Magas alkohol és érett tanninok jellemzik. Hamisítatlan kaliforniai. 7 pont

Mindegyik borról elmondható, hogy az amerikai stílus tökéletes képviselője. Inkább nehézkesek és súlyosak, mint elegánsak.

bvc_1857-sign_cellar-1020x4701.png

A cégér fotóját a honlapon találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr837506368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása