Ráspi Zweigelt 2005

2015. augusztus 11.

img_3537.JPG

A 21 hektáron gazdálkodó különc soproni gazda újrafogalmazta a zweigelt szőlőfajtát (is). Jellemzően 30-80 éves ültetvényekről szüretel, amely a siker egyik fontos talapzata lehet. Évente 30 000 palack bort készít, amelyek fajélesztő nélkül, csak vadélesztővel készülnek. Ritkán botlok évjáratos Ráspi borokba, ezért nagy várakozással nyitottam ki a palackot.


Közel egy órás levegőztetés után kóstoltam a bort. Színe téglavörös, amely a pohár fala felé narancsba hajlik. Közepesen intenzív az illat, amely szamócát, meggybefőttet, cseresznyét, marcipánt, nedves földet vonultat fel, amely idővel tűzkőre és sült húsra emlékeztető aromákkal egészül ki. Szép savakkal rendelkező lendületes korty, közepes testtel. Az ízben mindent elsöpör a kőzet ásványos, sós íze. Néha az az érzésem, hogy követ nyalogatok. Ezt a fő vonalat egészíti ki az áfonya, cseresznye, piros ribizli és meggy ízvilága. Az egész borra jellemző fanyarság nem bántó, inkább egyedivé, izgalmassá teszi a bort. Az enyhe keserű íz annál inkább zavar a kortyban. Összességében érdekes, és különleges karakterű, érett bor. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr167696180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása