Érett fehérek az osztrák-német tengelyről

2015. november 02.

A ropogós savú, egyenes vonalú, kristálytiszta, ásványos borok közül két német és egy osztrák tétel került a poharamba.

20150920_190434.jpg

Mosbacher Pincészet, Pfalz, Ungeheuer dűlő 2008.
Sabine Mosbacher-Düringer és férje harmadik generációs borászként vezeti a 20 hektáros birtokot Pfalzban, amelyet 1920-ban hoztak létre. Rizling hangsúlyos a filozófia, hiszen 80%-ban ezt a fajtát termesztik. Az Ungeheuer dűlő egy großes gewächs, vagy grand cru terület, ahol a szőlő szinte minden évben beérik. A talaj meszes, bazaltos, homokköves, amely igazán ásványos karaktert ad a bornak. A déli-délkeleti fekvésű dűlő meredeksége pedig vonzza a napsugarakat.
Elképesztően izgalmas, telt és tömör illatában sok trópusi gyümölcs, érett, lédús fehér gyümölcsök, ásványosság, szegfűszeg, pici vanília, fehér bors és citrusok.
Egyensúlyos, harmonikus tüzes alkoholú bor, közepes testtel és vibráló savakkal.  Elegáns, koncentrált, sokrétű, hosszú. Kevés maradékcukor teszi még gazdagabbá.  Sok fehér húsú és trópusi gyümölcs, pici vanília jellemzi. Hosszú. 7,5 pont

 

20150920_191741.jpg

  
Joh. Jos. Prüm Borászat, Wehlener Sonnenuhr. Mosel riesling Spatlese 2009
Wehlen községben 1842-ben Jodocus Prüm (1807-1876) a hires wehleni borászdinasztia tagja két nagy napórát építtetett Wehlen és Zeltingen hegyoldalaiba. A dűlőnek ez a két napóra adta a nevet. Ma mintegy 45 ha ez a terület, amely elsősorban pala törmelékből áll.  A teraszos kialakítású ültetvények 110-195 méter tengerszint feletti magasságban fekszenek, meredekségük 65 és 70% közötti.
A bor 40 g/l cukorral rendelkezik és alacsony alkohollal (8%). Illatában tűzkő, petrol, körte, birs, citrusok, sárga alma, lonc, sós tengeri levegő és érdekes termékvizes jegyek.
Krémes textúrájú, egyensúlyos, lendületes savú bor. Igazi német késői szüret stílusú. Nagyon harmonikus tétel, végtelen hosszal. 7 pont

 

20150920_194010.jpg
Polz Borászat Morillon 2008. Obegg.
A pincészetről már kóstoltam és írtam itt.
A Polz család generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel Stájerországban, ahol 45 hektár földet birtokolnak Spielfeld városa körül. Legfontosabb dűlőik a Grassnitzberget, a Hochgrassnitzberget és az Obegg.
Az Obegg dűlő meszes talajú, meleg klímájú, amely miatt visszafogottabb savtartalommal rendelkezik, mint az északabbra lévő osztrák területek borai, de érettebb a szőlő.
Errefelé a chardonnayt hívják morillonnak.
Ennek az érett morillonnak az illatát Fanyar fehér gyümölcsök, naspolya, sárgaalma, szegfűszeg, tűzkő, fa, füst jellemzi.
A korty krémes, telt, gazdag. Élénk savak egyensúlyoznak a testtel és a közepesnél magasabb alkohollal. Ízében vajas pirítós, vanília, füst, édes fűszerek, szegfűszeg, ásványosság. Hosszú bor. 7 pont

 

A borok, vagy legalábbis a frissebb évjárataik elérhetőek itt: www.finewines.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr668043226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása