Szelíden Kispesten - elszántan Mádon

2016. május 23.

20160517_140922.jpg

Hiszem azt, hogy a borok egyértelműen megmutatják a készítőjének a személyiségét. Lenkey Géza borai mélyek, tartalmasak, őszinték, részlet gazdagok és nem gyors fogyasztásra készülnek. Mindezek a tulajdonságok ezen a száraz fehér soron is érződnek. De előtte pár mondat a pincéről.
A Lenkey Pince alapjait id. Lenkey Géza egy 1999-es területvásárlással rakta le. Az alapító halála után legidősebb fia, Géza (a kispesti "intelligens huligánok", a Szelídek alapítója és egykori vezére) vette át a 10 hektáros birtok irányítását 2001-ben. A szemléletváltás elkezdődött: 2005 óta nem használ rovar- és gyomirtót, a pincében nem használ fajélesztőt, nem édesít, nem tompít savat, és mesterségesen nem bont almasavat sem. 2016 óta teljes egészében ökológiai szőlőművelést végez.
Szőlői a Hegyfarok, Becsek-Korposd, Bomboly, Vilmány, Kishegy, Úrágya-Köves dűlőkben találhatóak.

Tokaji Sárgamuskotály 2007
A muskotályt könnyedre szokták hangolni, de Géza komoly bort készített belőle.
Gyors palackozás után 5 évet ért palackban majd a piacra került. 1300 palack készült összesen
Intenzív, kedves nem tolakodó illatában: trópusi gyümölcsök sora, maracuja, mangó, szőlő, akácvirág.
Száraz bor, krémes szerkezettel. Menta, gyógynövények, mangó, körte. Elegáns korty, friss savakkal. Egyensúlyos anyag. Sokkal gazdagabb, mint egy muskotály. 6,5 pont

Tokaji Furmint, Hét hordó 2009
A bodrogkeresztúri Hegyfarok, a mádi Kishegy,és Vilmány-dűlők terméséből készült,októberi szürettel. A bor 18 hónap hordós érlelés után lett lepalackozva, majd 36 hónap palackos érlelés után került a piacra.
Jellegzetesen furmintos illatában komoly mélységek fedezhetőek fel: tűzkő, birskörte, sárgaalma, finom gyapjú, gyufa, petrol.
A szájban kerek, krémes, érett, de frissességet adó savakkal. 5 gramm cukor teszi még kedvesebbé. Sok ásvány, mentol, pemetefű, sárgadinnye, naspolya, birs vezetik az ízeket. Kicsit rövidebb, mint várnám, de így is 7 pont

Tokaji Hárslevelű 2009
A Hét hordó testvére, amely 18 hónap hordós pihenés után, 6 hónapot töltött palackban a piacra kerülés előtt.
Nagyon elegáns illatában fehér virágok, jázmin, sok trópusi és érett fehér húsú gyümölcs, pézsma és ásványok.
Megkóstolva a nagyon határozott, talán kissé túlzó savakkal találkozunk. A korty szerkezete krémes. Krétás porosság jelzi az ásványokat. Nagyon elegáns édes fűszerek, sok körte, őszibarack, birsalma. Fanyarság és édesség izgalmas játéka megy végig a kortyon. Hosszú lecsengés. 6,5 pont

Tokaji Túlélő cuvée 2008
Nagy lisztharmatvész söpört végig Tokajban, de nagy erőfeszítések árán minimális mennyiségű szőlőt sikerült szüretelni. Ezek a fürtök az évjárat túlélői.  A házasítás 60%-ban furmint, 30%-ban hárslevelű, a maradék sárgamuskotály.
Ásványokkal köszön be az illat, amely fűszerekkel folytatódik: szerecsendió, szegfűszeg, pörkölt magvak, száraz kenyérhéj. A gyümölcsök ezután lépnek porondra (birsalmasajt, sárgadinnye, naspolya).
Vibráló savak, komoly ásványosság, kiváló egyensúly. A sorban talán itt a legintenzívebb a hordóhatás, de sok érett és fanyar gyümölcs is jelen van. Hosszú finis. 7,5 pont

Tokaji Cuvée, Dűlőházasság 2007
A bodrogkeresztúri Hegyfarok és a mádi Bomboly dűlő kelt egybe 2/3-1/3 arányban. A fajtaarány 75-25% a furmint javára a hárs mellett.
Elegáns és tömör illatában petrolosság, gyufa, aszalt gyümölcsök, grafit, mandula, dió, pemetefű, almás rétes, fahéj, szerecsendió. Leheletnyi oxidáció is felüti a fejét.
Érett, tömör szerkezetű bor, szikár bor, kiváló savakkal. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne.
Energikus korty. Aszalt gyümölcsök és fanyar gyümölcsök mellett pézsma és tűzkövesség komoly mélységeket mutat. Sokáig megmaradó élmény. 7 pont

Tokaji Cuvée, Holdvölgy 2007
A 2007-es évjárat a dűlők faggatásával telt. Az elkészült borok többnyire dűlős házasítások. Itt 65% furmint 35% hárslevelű az arány. 9 hónap hordóban, majd három évig palackban pihent a forgalomba hozásig.
Illatában almás rétes, zöld paprika, zöldalma, naspolya, mangó, birs, gyufa.
Széles, kevésbé feszes korty. Sokkal behízelgőbb anyag, mint a sor korábbi borai. Édes fűszerek és gyümölcsök, fanyarság alig. Tömör és részlet gazdag bor, krémes szerkezettel. Nagyon hosszú és mély. 8,5 pont

Tokaji Cuvée, Úrágya-Köves 2007
A november 13-i szüret után a must spontán, zempléni tölgyfahordókban erjedt. A 2006-os aszú seprőjére lett öntve, ott 14 napig áztatva, keverve. Valójában máslásról beszélünk.
13 hónapos hordós érlelést kapott, a palackozásig. 8 gramm literenkénti cukrot tartalmaz.
Vegetalitás, karácsonyi sütik, birs, őszibarack, vadkörte, petrolosság érezhető a sokrétű és mély illatban.
Tartalmas, mély, sokrétű a korty is. Az áztatás hatására a nyelven határozottan megjelenik a tannin. Mindenhol jelen van a szájban. Nagyon érdekes és különleges. Kekszesség és élesztősség egészíti a gyümölcsöket. Nagy anyag. 8 pont

Tokaji Cuvée, Második 2007
Hogy a termelő habitusát bemutassam, szó szerint másolom ide, az ő borleírását:
Egy igazi Birtokbor… Furmint, Hárslevelű és Muskotály
2007-ben úton-útfélen arról csiripeltek a madarak, hogy a szőlő préselésekor, a második préselés mustját ne tegyük az elsőhöz, mert az ront a születendő bor minőségén. No, gondoltam én azt kipróbálom. Mind a kilenc 2007-es bortételünk második présmustját különfejtettem, majd házasítottam őket. Nekem tetszett a bor, így 10 hónapos zempléni tölgyfahordós érlelés után megszületett a Második.

Kíváncsiságból, konoksággal, jó értelemben vett önfejűséggel készülnek a nagy borok!
A Második mélyarany színével mutatja az érettséget. Mély, komplex, tömör, magával ragadó illat: mandula, dió, pirított szezámmag, pemetefű, ásványok, birsalma, vilmoskörte, őszibarack.
A korty is részlet gazdag, tömör, krémes, vastag, mégsem nehézkes, elegáns. A savak szép egyensúlyt biztosítanak a 18 gramm/liter cukorral együtt. Pemetefű, birskörte, őszibarack, sárga alma, szőlő, ásványok, mandula, pirított dió. Nagyon hosszú és emlékezetes bor. 8,5 pont

Tokaji Hárslevelű 2005, birtokbor
Hárslevelű birtokbor a mádi Holdvölgy, Úrágya, és Bomboly dűlőkről. Egy komoly jégverés után újrahajtottak a szőlők, amikor az ember már lemondott róluk. Íme az eredmény:
Aranyszínű ital, lehengerlő, magába bolondító illatvilággal. Szinte vibrál az energia a pohár körül. A korty tömör, feszes, szikár, masszív, lendületes mégis krémes és vastag. Nem lehet panasz az arányokra sem.
Gyógynövények, vegetaliás, dohány, kovász, naspolya, körte, őszibarack. Csodás mélységek. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is tökéletes. Nagy élmény
8,5 pont

Köszönjük Lenkey Gézának ezt a kiegyensúlyozottan kiváló sort!

Gézáról többet megtudhatunk itt is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr698735880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása