Egy rizling kabinett Moselből

2016. június 09.

20160525_201848_1.jpg20160525_201855.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weingut Reuscher-Haart, Mosel, Piesporter Goldtröpfchen Kabinett Riesling 2014 Feinherb

A Haart család 1337-re vezeti vissza családfáját és a borkészítés is több évszázados múltra nyúlik vissza. 1968-tól már az organikus művelés és az alacsony hozam irányelveit tartották szem előtt. A szőlőben a takarónövények segítségével csökkentik az eróziót, és egyensúlyos növény és állatvilág hoztak létre, a természetesség és fenntarthatóság jegyében.
A pincében is a természetességre, egyszerűségre törekszenek: óvatos préselés, derítőszerek kerülése, édesítés kerülése.

Mindezen elveket a moseli borvidék legelismertebb területén, Piesportban tudják érvényesíteni. A déli kitettségű, meredek dűlők palás talaja nappal elraktározza a hőt, amelyet éjszaka visszasugároz a szőlőnek. A szőlőskertek melletti erdők pedig magasabb páratartalmat biztosítanak, amely az aszályos időszakban nagy segítség.
A legfontosabb területeik a Piesporter Goldtröpfchen, a Piesporter Domherr, valamint a Piesporter Falkenberg.

Nem véletlen, hogy a pincészet a rizlingre helyezi a legnagyobb hangsúlyt. A német rizling, mint fogalom és elismert kategória, már 1435-ben említésre került egy korabeli dokumentumban. 1716-ból maradt ránk az első fajtatiszta rizling ültetvénye leírása, a rheingaui Johannisberg kastélyból.

A pince poharamba került, kabinett kategóriájú rizlingjének tűzköves illat keveredik a körtés, sárga almás jegyekkel. Mindezeket fehér virágok egészítik ki.
Némi maradékcukor kerekíti a penge savakat, amit többnek érzek az elegánsnál. Kevesebb cukorral még komolyabb borélményt kapnánk. Alacsony alkohol jellemzi ezt a törékeny bort. Kellemes bor, közepes hosszal. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr88794802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása