Domaine Dubreuil-Fontaine - a vörös sor

2016. június 30.

20160620_112548.jpg

Ígéretem szerint a pince vörös boraiból is szemezgetek néhány klasszikus. Ahogy annak lennie kell, csak pinot noir fajtát használnak a pincénél. A gamay fajta nem játszik náluk. Pont ellentétesen, mint Magyarországon, Burgundiában a 2013-as nehéz év volt, míg a 2014-es nagy minőséget adott.

Pernand-Vergelesses 2014
2,6 hektáros birtokrész, amelynek 35 éves tőkéiről évente 8000 palack készül. A bekerülő szőlőt bogyózzák, zúzzák, majd hűtőköpenyes rozsdamentes tartályban erjed, miközben napi kétszer csömöszölik a cefrét. Egy évet töltött hordóban, amelynek 25%-a volt új fa.
Illatában a füstösség és a sülthús karakter jelenik meg, amely a friss gyümölcsök váltanak fel, illetve egészítenek ki: szamóca, málna, piros ribizli, cseresznye, meggy.
Annak ellenére, hogy nagyon fiatal, már most jó inni. Érett tanninok, szépen integrálódott alkohol és friss savak jellemzik. Sokáig a szájban maradó élmény. 7 pont

Pommard 2013
Náluk a 2013-as év volt nehéz, talán olyasmi, mint a 2014-es nálunk. Komoly zöldmunkával és odafigyeléssel lehetett jó minőséget, de kis mennyiséget elérni. 4000 palack készült az alig egy hektárról. Az acéltartályos fermentáció után 18 hónapot volt hordóban (15% új) majd 6 hónapot palackban a piacra kerülés előtt. A pommardi borokra jellemző, hogy fiatalon kemények, harapósak, kissé talán rusztikusak. Ezt mind megkaptuk ebben a tételben is.
Illatában sok fűszer, szamóca, erdei gyümölcsök, erdei avar és vaníliásság fedezhető fel.
Ízben fűszeres karakterrel nyit, amely mellé felzárkóznak a piros gyümölcsök és az édes fűszerek. Tömör, húsos, koncentrált bor, kemény tanninokkal, amelyek még nem rendeződtek. Lendületes savak biztosítják, hogy legyen idejük a tanninoknak simulni. Nagy bor lesz, de most 6,5 pont.

Pernand  Ile de Vergelesses 1er cru 2013
3300 palack készült az alig több mint fél hektárról. A tartályos erjedés után 18 hónap fahordó, amiben 25% volt az újhordó aránya. Illatában édes fűszerek, szamóca, kökény, fanyar erdei gyümölcsök, gomba, némi sült hús hengerel le.
Nagyon koncentrált, tömör, széles, szájkitöltő bor. A tannin még időt kér.
Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. Meszesség, ásványosság öleli körül a friss gyümölcsöket. Komoly bor! 7,5 pont

Pommard 1er cru, Les Epenots 2013
3500 palack, fél hektár, 20 hónap hordóban, 25%-nyi új fával.
Illatában még a nem teljesen integrálódott fa karaktere uralkodik, de némi levegőztetéssel az őszi erdő, vargánya, sült hús, szeder, málna, cseresznye is megjelenik.
Erőteljes és férfias bor, amelyben a tanninok még kemények és rágósak. Tömör és koncentrált, kiváló szerkezettel. Az alkohol szépen integrálódott. Sok erdei gyümölcs, gombásság és szinte sós ásványosság vezeti az ízeket. 7,5 pont

Corton Bressandes Grand cru 2013
0,67 hektár van a cég birtokában ezen a grand cru területen. Mindez 3000 palackos éves termelésre elegendő. A bor 20 hónapig érlelődött kis hordóban, 30% új fában.
Sokrétű illatát nehéz kibogozni, de a meggyes, cseresznyés vonalon kívül erőteljesen jön a gomba, nedves föld, avar, ásványok és a pörkölt fa.
A sor legkoncentráltabb tétele, rétegzett, tömör és feszes. Határozott savak adnak alapot a bornak. Mindenhol jelen van a szájban, de hosszú pihentetést igényel, hogy a cserek rendeződjenek. Jó arányokkal és hosszú lecsengéssel bír. 8 pont

Élmény volt kóstolni a pincészet kiegyensúlyozott minőségű borait, amelyek nagyon szépen mutatták be a termőhelyek közti különbségeket. Köszönet a kedves vendéglátásért Christine Dubreuilnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr248847894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása