Kis borvidék - nagy borok

2017. április 21.

20170308_123306.jpg

Weingut Preis
A pincészet Traisental borvidék 12 hektárjáról készít bort. A borvidék Ausztria legkisebb és legfiatalabb borvidéke, amely mindösszesen 800 hektár szőlőt jelent. A Preis pince fókuszában a zöld veltelini (60%) áll, de a keskeny teraszokon zweigelt, rizling, sauvignon blanc, chardonnay é sárga muskotály is megtalálható. Általánosságban elmondható, hogy eleganciára törekvő stílus, tartályos erjesztés, és 5 hónap finom seprőn tartás jellemzi a pincét.

Grünel Veltliner, Traisental DAC 2015 Ries Hochschopf
A Hochschopf-dűlő jellemzője a mély, löszös talaj, némi kavicsos bemosódással.
Illatában fehér bors, körte, őszibarack, szőlő jelenik meg.
Kerek, gazdag bor, megfelelő egyensúllyal. Feszes savak, közepes test, lendületes lecsengés. Pici élesztős kekszesség jelenik meg az ízben. Könnyedsége és jól ihatósága nem komolytalanságot jelent. 6,5 pont (9.50 euro)

Grünel Veltliner, Traisental DAC 2015 Brunndoppel
A borvidék legmagasabban fekvő dűlője a Brunndoppel, amely 400 méter fölé nyúlik. A meszes, kavicsos altalajon sovány homokos, köves talaj alakult ki.
Minőségi illattárral büszkélkedhet: bors, körte, sós kövesség, lime, őszibarack, ananász, grapfruit.
Kerekebb, tömörebb, komolyabb melységeket mutató, mint az előző tétel. Érett gyümölcsök, édes fűszerek, sós ásványosság alakítja az ízeket.  Hosszú lecsengés. 7 pont (12 euro)

Grünel Veltliner, Traisental DAC 2014 Brundoppel
Egy évvel idősebb párja nagyon tiszta, feszes, még több ásvánnyal, fehér borssal, fehér virágokkal. Talán kevesebb gyümölccsel és fűszerrel.
Nagyon tiszta, egyenes vonalú anyag. Határozottabb savak, több citrus, filigránabb test jellemzi. Feszesebb. Férfias anyag. 6,5 pont (12 euro)

Kakukktojás:
Riesling Ried Pletzengarben 2015
A kavicsos, meszes alapkőzet itt agyagos, homokos termőréteggel egészül ki.
Gyümölcsös karakter lép ki a pohárból. Körte, zöld alma, citrusok, sárga dinnye, ásványok.
Rizlinghez képest krémes, telt, mély és tömör. A gyümölcsök mellett némi élesztősség és kekszesség jelenik meg. Figyelemre méltó egyensúly! Nagyon elegáns bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont (12 euro)

Szép borok, nagy fejlődési potenciállal, kedvező áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5812397533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása