Pezsgő és bikavér

2017. augusztus 19.

st_andrea_brut.jpg

St. Andrea, Blanc de noir, 2009, brut nature
A pincészet első pezsgője, amelyet a hazai pezsgőkészítés nagy alakja, Szentesi József készít. 90% pinot noir, 10% kékfrankos. 3 gramm maradékcukorral rendelkezik. Ahogy azt kell: a piaci igényeknek megfelelően mindig frissen degorzsálva kerül a piacra.
Illata közepesen intenzív, megjelennek benne a palackos erjesztés klasszikus jegyei, mint az élesztő, keksz, kétszersült, pirított magvak, mogyoró. A citrusok és a fehér húsú gyümölcsök sem hiányozhatnak, de sajnos határozottan megjelent az oxidáció barnuló alma, almás rétes formájában.
Megkóstolva, citrusosság vezette lendülettel találkozunk. Közepes test, átlagos gyöngyözés, határozott savasság jellemzi. Ízében kevesebb gyümölcsöt, több autolízises jegyet érzek. Nem a legjobb formájában találkoztam evvel a pezsgővel, vélhetően nem frissen degorzsált palackot nyitottam. Most nem tetszett.  5,5 pont (már nem kapható)

 

hangacs.jpg

St. Andrea, Egri Bikavér Grand Superior, 2013 Hangács
A pince csúcsbikájának korábbi évjáratiról már írtam itt és itt. A demjéni dűlő bikavérének házasítási aránya 2013-ban így néz ki: kékfrankos 50%, pinot noir 17%, merlot 16%, cabernet franc 12%, és kadarka 5%. Majdnem két évet töltött tölgyfa hordóban.
A most piacon lévő évjárat intenzív és mély illatot mutat: szilva, erdei gyümölcsök, bors, mentol, dohány, szegfűszeg, vanília, fahéj, nedves erdő. Erőteljes, koncentrált, nagyon gazdag ízű korty. A tannin selymesen érett, a savak határozott vázat adnak, az alkohol érezhető, de nem túlzó. Szép struktúrájú, vastag anyag. Hosszú lecsengésű, sokáig eltartható ital. 8 pont (5500 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr10012757016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása