Elzászi izgalmak

2018. augusztus 03.

20180716_084049.jpg

Domaine Pierre Frick

Az elzászi borvidék két fontos települése, Colmar és Guebwiller közt művel 12 hektárt a Frick pince, akik 1970 óta organikusan, 1981 óta biodinamikusan gazdálkodnak. Több grand cru területet is birtokolnak, amelyek közös vonása a meszes talajtípus. A pincében csak természetes élesztőt használnak (nem szelektált) és akár háromnegyed évig finom seprőn érlelik idősebb hordókban. Sok esetben kénmentesen készítik a borokat. A sort én is egy ilyennel kezdtem.

Pinot gris, 2014 Zero Sulfites
A címke egyértelműen üzeni, hogy kénmentes borral találkozunk. Nagyon természetes mély illatok jönnek a pohárból, mintha szőlőbe harapnék, de nem a muskotályos vonal. Ezt mentol, kamilla, pörkölt mandula, barnult alma, kicsi kapor és uborka egészíti ki. Saláta kedvelők előnyben, engem nem zavart.
Megkóstolva nagyon fanyar gyümölcsöket érzek, amelyet határozott savak repítenek. Közepes test, visszafogott alkohol, selymes textúra. Ízében sárgadinnye, kiwi, birskörte, egres jelenik meg. Különleges, biztosan megosztó bor. 6,5 pont

Alsace Grand Cru Steinert, Riesling 2011, Zero Sulfites
Szintén kénmentes bor. Közepesen intenzív illat, amely diót, pörkölt mandulát, nedves gyapjút, birst, őszibarackot, kamillát, szőlővirágot vonultat fel.
Olajos textúrájú, testes, gazdag bor, mégis feszes savakkal egyensúlyozó korty. Citrusok, mandula, birs, zöldalma adja a korty élményét. Szép bor. 7 pont

Riesling 1997, Vendanges tardives
Mély arany színű bor, érett gazdag illattal. Méz, propolisz, mandula, dió, virágpor, sárgabarack, maracuja, narancshéj, pici kamilla.
Ízben jobban megjelenik az oxidáció, mint illatban. Narancshéj, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, citrusok, birsalmasajt ízjegyeit vélem felfedezni. Szép egyensúly, nagyon jó savak jellemzik.
Hosszú, mézes-mazsolás lecsengés. Idősödő, de még szép formát mutató bor. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7114159387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása