Kislaki Bormanufaktúra, Légli Géza

2019. január 05.

20181213_154124.jpg

A borvilágban igen ismert a Légli név. A korosabb generáció számára id. Légli Ottó, a dél-balatoni régió egyik meghatározó borásza. Fiai közül ifjabb Ottó azonnal belevágott a borászkodásba és az Év Bortermelője cím mellett a Borászok Borásza címet is kiérdemelte már. Géza egy kis keramikusi kitérővel ugyan, de saját birtokot épített, Attila országos hírű fazekas.
Légli Géza szőlőskislaki, 19 hektáros birtokának borait kóstoltam a közelmúltban. Íme a sor:

Birtokfehér 2018
80%-ban olaszrizling, 10% chardonnay, 10% ottonel muskotály házasítása.
Részben spontán, részben szelektált élesztővel erjedt, acéltartályban.
Parfümös illatát a muskotály uralja, sok fehér húsú gyümölcs és fehér virágok kíséretében.
Ropogós savak, filigrán test, visszafogott alkohol jellemzi szájban. Sok fehér húsú gyümölcs alkotja az ízképet. Közepes lecsengésű, jó ivású bor. 6 pont (1650 Ft)

Irsai olivér – Zenit Cuvée 2018
Illatában nem túlzó parfümösség, sok őszibarackkal, citrusokkal, körtével, almával, kis naspolyával. Egyensúlyos, elegáns, könnyen iható bor visszafogott alkohollal, feszes savakkal. Fanyar gyümölcsök, citrusok, zöld alma az ízben. 5,5 pont (1490 Ft)

Rosé 2018
Merlot és kékfrankos házasítása.
Szamóca, piros ribizli, pici banán jelenik meg az illatában. Ropogós savak, lendületes korty és szép egyensúly. Az átlagos rosékhoz képest komolyabb szerkezetű bor. Fanyar gyümölcsök teszik izgalmassá a kortyot. Közepes finis. 6 pont (1650 Ft)

Rajnai rizling, János-hegy 2017
Acéltartályban, spontán erjedt.
Gazdag illatában fehér virágok, őszibarack, körte, sárga alma, citromhéj fedezhető fel.
Lendületes savakon alapuló vibráló korty. Szép szövetű test, visszafogott alkohol jellemzi. 6,5 pont (2490 Ft)

Kislaki Rizling válogatás 2015
A jános-hegyi rizling telepítés első termése, 500 literes, használt hordóban érlelődött 8 hónapot.
Illatában méz, barnult alma, fahéj, vanília fedezhető fel. Telt idomú bor. Határozott savak tartják a 8 gramm maradékcukrot. Fanyar gyümölcsök vezetik az ízt. Illatban fáradtnak érzem, izben friss és gyümölcsös. 6 pont (4450 Ft)

 

20181213_154204.jpg

Birtokvörös 2016
Kékfrankos, merlot házasítás.
Intenzív, sok piros bogyóst felvonultató illat. Könnyed, jó ivású, laza szövetű vörösbor, sok gyümölccsel. Lendületes savak teszik még frissebbé. 6 pont (1790 Ft)

Pinot noir 2017
500 literes használt hordában töltött 6 hónapot.
Elegáns illat erdei gyümölcsökkel és pici fekete borssal.
Kifejezetten markáns savak, könnyed szerkezet, filigrán test. Meggy, cseresznye, piros ribizli. Közepes hossz. 6 pont (2350 Ft)

Vitéz, Cabernet sauvignon 2017
Lassan nyíló, de annál elegánsabb illat: erdei gyümölcsök, finom fűszerek, bors, fűszerpaprika. A fajtához képest kifejezetten laza szerkezet, könnyed stílus. Sok fűszer, piros bogyósok, fűszerpaprika jelenik meg ízben. Közepes finis. 6,5 pont (2000 Ft)

Kékfrankos, János-hegy 2015
Több lépcsőben szüretelték, majd nyílt kádon spontán erjedt. Az érlelés 300 és 500 literes hordókban érlelődött 10 hónapon keresztül.
Izgalmas illatában finom fűszeresség, szegfűbors, cigánymeggy, fekete cseresznye, kakaópor vonul fel. Nagyon finom szövetű bor, szép egyensúllyal, puha tanninnal, feszes savakkal. Könnyed struktúrájú mégis nagyon tartalmas bor. Szép bor. 7 pont (2830 Ft)

Kislak 2015
40% merlot, 40% kékfrankos a Jánoshegyből, és 20% cabernet sauvignon a Vitéz dűlőből. Kádon, spontán erjedt, 10 hónapot 300 literes magyar hordókban, majd 15 hónapot palackban érlelődött.
Telt, tömör illat. Sok erdei gyümölccsel, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, kakaóporral kiegészítve. Megkóstolva komoly struktúra jön velünk szembe, lendületes savakkal és finom szemcsés tanninnal. Komplex, sokrétű bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont (4990 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4514537782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása