Elzászi rizlingek a Hugel birtokról

2016. május 11.

20160313_164217.jpg

Elzász, Franciaország legszárazabb régiója, nagy részben a Vogézek hegységnek köszönhetően. Ez az adottság kiegyensúlyozott és lassú érést biztosít. A borvidéken rendkívül változatos talajösszetételt találhatunk.
Riquewihr települést már a középkorban is a „legnemesebb bort termő megyének” nevezték. A Hugel család 25 hektárt művel itt, amelynek a fele grand cru minősítésű. Vegyszereket kiiktatva művelik a 30 évnél idősebb, alacsony hozamot biztosító tőkéket.

Az 1639-óta szőlőt művelő család további 100 hektárral rendelkezik változatos fekvésekben. Marketing szempontból érdekes, hogy az 1672-ben létrehozott céglogó, a mai napig használatos.
Az idők folyamán a Hugel család az egyik legfontosabb elzászi borszereplővé vált. A termelés 80%-át exportálják, amely hatalmas aránynak számít a borágazatban.
Ma Jean-Philippe, Marc és Etienne Hugel vezetik a családi birtokot.

A pincészet néhány rizling borával találkoztam a közelmúltban:

Riesling classic 2014
Riquewihr agyagos, mészköves talaján termett, kézzel szüretelt szőlőt préselték, a mustot ülepítették és tartályban erjesztették.
Kifinomult, aroma gazdag illatában zöld alma, citromfű, őszibarack, birskörte fedezhető fel. A tiszta, frissítő korty feszes, élénk savakon áll. Egyensúlyos, amit a pici maradékcukor (3,7 g/l) tesz teljessé. Közepes hossz. 6,5 pont

Riesling Estate 2012
Szintén Riquewihr területéről származó alapanyag, amely márgás talajon termett. A classic rizlinghez hasonló eljárással készült. 6,3 g/l cukrot tartalmaz.
Az illata nagyon friss és elegáns: őszibarack, grapefruit, fehér virágok, pici gyömbér és citrusok.
A korty lendületes savakat mutat, alig észrevehető édes érzettel. Aromavilága a gyümölcsökről szól: körte, narancshéj, lime, grapefruit. Az ásványosságra a sós íz utal. Nagyon elegáns és az egyensúlynak sincs híján. Mindent megmutat, ami szép Elzászban. 7,5 pont

Riesling Vendange Tardive 2010
Egészen változatos talajok adják ennek a botritiszes, késői szüretelésű bornak a mélységeit: márga, dolomit, gipsz, kavicsos homokkő, mészkő. Október 12-i szüret. Préselés után acélban erjedt. 45 g/l maradékcukorral  rendelkezik.
A bor még mindig a fiatalságával hódít: virágok, érett fehér húsú gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, narancshéj. A mineralitás és némi petrolosság nem zavaró, hanem elegáns kiegészítője a gyümölcsöknek.
A lendületes savak és az ásványosság tartja a lépést a nem kevés cukorral. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is tökéletes. A friss gyümölcsök mellett az aszalt gyümölcsök is megjelennek. Nagyon szép bor. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr618704242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása