Kolonics pince – Somlói olasz rizling trilógia

2016. augusztus 02.

20160728_164830.jpg

A legutóbbi borsor arra késztetett, hogy folytassam a Kolonics borok kóstolását. Az egyik legelterjedtebb, és talán leglesajnáltabb szőlőfajta három évjáratát kóstoltam a Somló nagyon markáns termőhelyén.

Kolonics Olasz rizling 2015, tölgyhordóban érlelt
Közepesen intenzív illatában magvak, fehér húsú gyümölcsök, citrusok és tűzkövesség. Tartalmas és hívogató.
A kortyon érződik, hogy nagyon fiatal és még az útja elején jár. Kicsit rendezetlen még, de a tartalom nem vitatható el. Feszes korty a lendületes savak miatt, visszafogott alkoholérzet és közepes test. Egyensúlyos bor, amelyet nagyon jó inni, de még időt kér. Sok őszibarack, körte, sárga alma és trópusi gyümölcsök. Diszkréten jelenik meg a vaníliásság. 6,5 pont, amely idővel, a palackérés után sokkal több lehet.

Kolonics Olasz rizling 2014 akáchordóban érlelt
Mély, óarany színű bor, „nehézkes”, fajsúlyos illattal. Túlérett sárgabarack, vilmoskörte, mangó, maracuja, némi fehér bors, vanília és sós tengeri levegő.  
A kortyban a savak némileg külön életet élnek a többi alkotóelemtől. Édeskés alkotói is vannak a bornak: érett sárgabarack ismét, de mangó és császárkörte is. Tüzes alkohol, a közepesnél nagyobb test, de a nem eléggé hosszú finis. A bor magán viseli a nem könnyű évjárat bélyegét, de a nehézségek ellenére jól elkészített bor. 6 pont

Kolonics Olasz rizling 2013 akáchordóban érlelt
Világos, szalmasárga színű ital. Tömör, összetett illatában édes fűszerek, vanília, szerecsendió, érett őszibarack, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, almás rétes,  ásványok.
Olajos textúra, krémes szerkezet, szépen integrálódott savakkal, vastag, de nem lomha testtel. A bor nagy formátuma még a magas alkoholt is kordában tartja, végeredményben egyensúlyos cucc lesz. A hosszú hordós érlelés édes fűszerei és a bort kerekítő hatása komoly anyagot eredményezett. Nagyon tetszik, kár, hogy alig pár palack van már csak belőle. 7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr808926732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása