Balassa Pince - Tokaj

2017. június 23.

20170602_154841.jpg

Balassa István 2013-ban kezdte oly mélységig a dűlőfaggatást, hogy a Betsek dűlő andezites, kvarcos és riolitos részein termett borokat külön készíti el és mutatja meg a borkedvelőknek. Jelenleg 10 dűlőben (Betsek, Bomboly, Donáth, Dorgó, Hangács, Kakas, Mézes-Mály, Nyulászó, Szent Tamás, Thurzó) 23 parcellán 7 hektárnyi területtel rendelkezik.
Korábban is szerettem a borait, pl. itt vagy itt.

Tokaji Furmint, Betsek, kvarc 2015
A pohárba szagolva az ásványosság, sósság tűnik fel először, de utána sorakoznak a gyümölcsök (faeper, érett körte, barack) és némi herbás vonal is felbukkan.
Megkóstolva krétás ásványokkal, a finom hordóhasználat aromáival és érett lédús gyümölcsökkel találkozhatunk. Kerek, szájkitöltő, selymes textúrájú, de nem nehézkes bor. Hosszú lecsengés. Összesen 600 palack készült belőle, már nem kapható. 7,5 pont

Tokaji Hárslevelű, Betsek, andezit 2015
Összesen 340 palack készült ebből a különlegességből. Beleszagolva édes fűszerek, fahéj, szegfűszeg, érett csonthéjasok, fehér virágok tűnnek fel. Kóstolva egy megbonthatatlan szerkezű, tömör, bársonyos, elegáns, nagy bort kapunk. A fajta, a termőhely és a finom hordózás nagy bort eredményezett. 8 pont (6350 Ft)

Tokaji Furmint, 2015 Mézes-Mály / Villő
Illatában a hordó finom fűszerei uralkodnak (szegfűszeg, vanília, mandula, mogyoró, grillázs), a gyümölcsök épp csak kikandikálnak mögülük.
Ízét is a fentiek határozzák meg, amely édes érzetet kölcsönöz a bornak. A savak szépek, a textúra simogató, az összkép kiváló. Szerintem 3-5 év múlva lesz a csúcson, de már most is 7,5 pont (9950 Ft) Tavaly karácsonykor így értékeltem.

Tokaji Furmint 2016 Bomboly
1981-es tőkék termése, amely egy erdő melletti, korábban elhanyagolt mádi terület ráncba szedésévnek köszönhetően kóstolható. A dűlő talajának különlegessége, hogy az andezit, riolittufa és kvarc együtt jelenik meg.
Még mintaként került a poharamba, de nem bántam meg. Illatában kamilla, szőlő, must, bodzavirág és édes fűszerek. Gazdag és tömör bor sok gyümölccsel és hosszú lecsengéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7212602279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása