Amit nem tudok megunni - Burgundia

2015. november 15.

doudet-naudin-grands-vins-de-bourgogne.png

Már sokszor írtam a Doudet-Naudin pincészet burgundiai borairól, itt, itt, vagy itt, de továbbra is folyamatosan keresem a találkozási lehetőséget velük. Legutóbb két magasra pozicionált tétel került a poharamba.

 

20151115_070010.jpg

Doudet-Naudin Montagny Premier cru 2013
Burgundiában, a Côte Chalonnaise alrégió egyik kisebb termőhelye, amely 1936 óta rendelkezik AOC minősítéssel. Montagny jellegzetessége, hogy a premier cru területetek kétszer akkora arányt tesznek ki, mint az alacsonyabb, falu szintű területek nagysága. A talaj Chablishoz hasonlóan ún. Kimméridgien agyag.
Tartályban erjedt bor, amely utána 12 hónapot érlelődött kis hordóban.
Nagyon visszafogott illat, zöld almával, fehér virágokkal és sós fuvallattal.
Intenzív savak, karcsú test, visszafogott alkohol jellemzi. Tisztel, egyenes vonalú, őszinte bor. A citrusok dominálnak a kortyban is, amelyet szezámmag, zöldalma, egres egészít ki. A lecsengésben is a savak viszik a prímet. Most 6 pont.

 

20151113_154320.jpg
Doudet-Naudin Chablis Grand Cru 2013 Bougros
Burgundia északi részén terül el a Chablis régió, amely 4300 hektárjából 100 ha a grand cru terület. A Bougros mindössze 16 hektáros, kiemelkedő terület, ahol az ún. Kimméridgien agyagon chardonnay terem.
Közepesen intenzív, elegáns illatában szezámmag, pörkölt napraforgómag, pirítós, pici füst, érett őszibarack, sárgabarack és fehérvirágok fedezhetőek fel. Elegáns és tartalmas.
Megkóstolva lendületes savakkal, krémes textúrával, közepes alkoholérzettel és a közepesnél nagyobb testtel találkoztam. Érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pörkölt ízek és sok ásvány köré épülnek az aromák.  Összetett íz világú, egyensúlyos bor, amely még nagyon fiatal, de hatalmas potenciállal rendelkezik. Hosszú lecsengés. 7 pont

A céglogót a honlapjukról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr608079324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása