Látogatás a Szepsy Pincénél

2018. november 03.

20181024_102224.jpg

Legutóbb három évvel ezelőtt részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy személyesen Szepsy István fogadott a Szepsy birtokon. Néhány hete ismét tanulságos beszélgetésen és kóstolón vettem részt. Íme a borok leírása zanzásítva:

Tokaji Furmint 2016
Csak tartályt látott birtokbor. Közepesen intenzív illatában citrusok dominálnak, de megjelennek őszibarackos, körtés, zöld almás jegyek is, némi szezámmaggal.
Igen határozott savak, jól besimult alkohol, közepesnél kicsit nagyobb test. Fanyar gyümölcsök, citrusok, zöld alma mutatja a fajták szájban is. Élettel teli bor, amelyben a komoly savak felé billen az egyensúly, még a 2 gramm cukor mellett is. 6 pont (7250 Ft)

 

20181024_103236.jpg

Tokaji Furmint Hasznos 2016
A Hasznos egy tállyai dűlő, 50 éves tőkékkel, mállott andezittufás talajjal.
Finom szezámmagos, napraforgós illattal nyit, amit sárga alma, citrusok, őszibarack, pici tölgyesség egészít ki.
Teltebb, finomabb textúra, élénk savakkal és magas ásványossággal. Az alkoholt kicsit melegítőnek érzem. Finom vanília, citrusok, birs, lime, mandula, mogyoró vezetik az ízeket. A finis fanyar-édes fűszeres játéka nagyon szép. 7 pont (12500 Ft)

 

 szepsy.jpg

Tokaji Furmint Szent Tamás 2016
A pincénél ez a dűlő kapja most a legnagyobb figyelmet, hiszen rendkívül összetett talajszerkezetével a legizgalmasabb bort adja. Idős, bakművelésű tőkék termése.
Elegáns, mély, buja és intenzív illat. Pirított magvak, őszibarack, sárga alma, pici vanília, ásványosság, fehér bors. Szájban gazdag és rétegzett bor telt ízekkel. Jjól strukturált és kiválóan fókuszált. A savak lendületet adnak a bornak. Sok ásvány, vanília, magvak, citrusok, körte. Nagyon fiatal még, de már most is sokat mutat. 8 pont (26000 Ft)

Tokaji Furmint Úrágya 2015
A korábbiaknál tömörebb illat, amely nagyon összetett: sárga alma, vilmoskörte, lédús fehér húsúak, pirított magvak, mandula, vanília.
Tömör, rétegzett, gazdag. Krémes textúra, mégis feszes savak. Részletes bor, tele van energiával
Ásványos sósság nagyon intenzíven érezhető, főleg a lecsengésben. 8,5 pont (már nem kapható)

 

Tokaji Szamorodni 2013
A Szepsy szamorodni évről évre a 6 puttonyos aszúnak megfelelő beltartalommal rendelkezik. Itt is 190 gramm maradékcukorral találkozunk.
Elképesztően gazdag illat: kajszibarack, botritisz, mazsola, trópusi gyümölcsök, narancshéj, kevés bergamot, édes fűszerek.
Elképesztő koncentráció és intenzitás a kortyban. Puha, krémes, gazdag textúra. Nehezen szálazható. Nagy bor! 9 pont (14000 Ft)

 

20181024_122005.jpg

Tokaji Aszú 2013
Elképesztően összetett és gazdag illatában méz, virágok, édes fűszerek, propolisz, marmalade, sárgabarack, vilmoskörte, aszalt gyümölcsök.
Krémes textúra, puha érintésű bor. Egyszerre tömény és vibráló, elképesztően koncentrált. Döbbenetesen édes, de a savak és az ásványok miatt mégis egyensúlyos bor. Vanília, narancshéj, méz, propolisz, fahéj, szegfűszeg. Nagyon hosszú finis. 9,5 pont

Tokaji Aszú 2009
Tömör és gazdag illat, amelyben a friss és aszalt gyümölcsök mellett az érleltebb aromák is felvonulnak, mint friss dohánylevél, szantál, mentalevél, botritisz és méz.
Megkóstolva döbbenetes eleganciával és töménységgel találkozunk. Mély, olajos, vastag bor, puha textúrával. A 230 gramm literenkénti cukrot finom savszerkezet és komoly ásványosság támasztja.
Végtelen hosszú lecsengés. 9,5 pont (33500 Ft)

Tokaji Aszú 2008
Az illat már mutatja, hogy könnyedebb, lazább struktúrájú aszú. Fehér virágok, virágpor, friss széna, herbák, botritisz, narancs, mézes jegyek. Megkóstolva egy feszesebb savszerkezetű, lazább szövetű borral találkozunk. Ízképe nagyon gazdag, sokrétű és izgalmas: marmalade, aszalt gyümölcsök, őszibarack kompót, fahéj, pici sósság. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3314341727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.11.03. 19:49:57

Egészség! Nem tudom nem imádni az embert! Zseni. És fura, de a Szent Tamás Furmintnál és az édes boroknál is végig azt éreztem, ezek megérik az árukat. Mi augusztusban voltunk, és még nem írtam meg, de ami késik...

abormegen 2018.11.06. 08:42:19

Húzz bele! Szívesen olvasnám a véleményed. Egyébként valóban, nagy élményt adnak, megérik az árukat. Persze nem magyar pénztárcához igazítva...
süti beállítások módosítása