Cognacvarázslat

2017. november 17.

 cognac.png

 

20171010_083824_1.jpg

Jean Fillioux Le Coq Grande Champagne
A Jean Fillioux Házról itt már írtam.
Trópusi gyümölcsök, citrusok, aszalt sárgabarack, édes fűszerek uralják az illatot. A karakteres alkoholérzet tüzesen öleli körül az édes fűszereket, a karamelles lecsengést. Szájban édes, lecsengésében a fanyar, szárító ízek dominálnak. 7,5 pont (19570 Ft)

 

20171010_083828.jpg 

Normandin-Mercier V.S.O.P. Fine Petit Champagne
A Normandin-Mercier házat, ahogy itt már írtam, 1872-ben alapították. A cég kizárólagos családi tulajdonban van ma is, és a nagy kereskedőházaktól függetlenül működik.
A Fine Petite Champagne V.S.O.P. cognac 7 éves érlelést követően kerül bepalackozásra. Elegáns illatában a citrusok, aszalt gyümölcsök, pörkölt magvak tobzódnak. Krémes textúrájú, lágy érzetű, diós, mandulás, vaníliás fűszerezettségű. Mazsola, dohány, mentol, cédrus, toast, mandula, fahéj, karamell. Nagyon hosszú lecsengés. 7 pont (19100 Ft)

 

20171010_083831.jpg Prunier X.O. Trés Vieille Grande Champagne
Két éve írtam arról a nagy lehetőségről, amikor a Prunier elnök-vezérigazgatójával, Stéphane Burnez Úrral közösen kóstolhattam és tanulhattam tőle. 1700 körül Jean Prunier borokat és cognacokat exportált La Rochelle-ből a világ minden tájára. A céget az 1800-as évek elején áttelepítették Cognac városába, ahol azóta is működik. Egy egészen különleges 45 éves cognac,
Elegáns és nem túlzó illatában fehér virágok, sárga barack, fehér csoki, birsalma lekvár. Végtelenül selymes és simogató korty. Az alkohol tökéletesen belesimul a cognac szövetébe. Toast, vanília, fahéj, kajszi, mazsola, méz. Egyensúlyos és nagyon harmonikus. 9 pont (55000 Ft)

 

 

20171010_083909.jpgPierre de Segonzac, Ancestrale
Jacques Ferrand 1702-ben telepedett le, Segonzac-ban, a Grande Champagne régió közepén. Jelenleg 75 hektárnyi szőlőt művel a család 11. generációjának, Jean-Luc Ferrandnak az irányításával.
Egy egészen idő cognacról van szó. Az 1930-ban született cégtulajdonos Pierre Ferrand apja, André és nagyapja, Abel készítette azokat a párlatokat a 19. század végén és a 20. század elején, amelyekből Pierre de Segonzac Ancestral Reserve készült. Évente csak néhány palack kerül kereskedelmi forgalomba.
Vonzó és nagyon összetett illatában mandula, kakaó, zöld dió, széna, mazsola, aszalt sárgabarack, fahéj, szegfűszeg. Krémes, bársonyos a szájban, végtelen gazdagság. Az alkohol csak a korty lenyelése után kezd önálló életet élni a szájüregben. Izgalmas és nagyon komplex élmény. Elképesztően elegáns és összetett. 9 pont (190 100 Ft)

 

20171010_083913.jpgPark Chai No. 8 Single Barrel 21 Years
A ház tételeiből már volt szerencsén kóstolni.
Tételünk a 8-as pincéből származó, csak és kizárólag egy hordó tartalmát magába foglaló cognac, Petit Champagne régióból, amelyet nem kevesebb, mint 21 évig érleltek. Egészen különleges tétel, mivel Cognac-okra nem jellemző, hogy egy hordó tételét palackozzák és kormegjelölést is alkalmaznak.
Buja, gazdag, kifinomult aromavilág lép ki a pohárból. Jól beazonosítható virágok, édes fűszerek, széna, mandulás, toastos jegyek vonulnak fel. Karakteres, markáns, férfias ital, azonnal támadó alkohollal és kesernyés, toastos aromákkal. Hosszan nyíló, időt kérő ital. 8 pont (70600 Ft)

 

A hordós érlelő fotóját a tételek forgalmazójának, a Royal Cognacnak a honlapjáról kölcsönöztem

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4613196330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása